1 Cleopatra cea cu origini balcanice
Cleopatra era de origine macedoneană și nu grecească, fiind descendenta unui general macedonean, pe nume Ptolemeu, din armata lui Alexandru cel Mare. Acesta a rămas în fruntea Egiptului după moartea lui Alexandru fondand dinastia Ptolemeilor sub numele de Ptolemeu I Soter. Grecii și macedonenii nu au fost niciodată unul și același popor, deși se poate să fi fost înrudiți. Și dacă aromânii îl revendică pe Alexandru cel Mare, ca parte a trecutului lor istoric, de ce nu ar revendica-o și pe Cleopatra?
Astăzi asistăm la o tentativă sălbatică și irațională de a rescrie istoria. Statuile sunt dărâmate, operele literare sunt scoase din programa universităților și singurul merit al unui artist a ajuns să fie culoarea închisă a pielii. Nici biata regină a Egiptului nu a putut scăpa de valul ignoranței și stupiditatii care se abate asupra istoriei. La sfârșitul secolului XX în mediul universitar, Cleopatra a devenit un subiect intens de polemică, unii savanți afro-americani adoptînd-o pe Cleopatra ca eroină africană de culoare.
2 Sfarsitulul erei faraonilor
Cleopatra a VII-a a fost ultima regină a Egiptului. Odată cu ea dispare dinastia Ptolemeilor și se termină pentru totdeauna istoria glorioasă a faraonilor egipteni. Egiptul devine provincie romană.
3 Cum se numea în realitate Cleopatra
Numele ei complet este Cleopatra a VII-a Thea Philopator, care în greacă înseamnă “Zeița care își iubește tatăl”. Cleopatra este format prin alăturarea a două cuvinte grecești Kleopa și Pater.
4 Frații Cleopatrei
Cleopatra a avut doi frați și două surori. Este vorba despre Arsinoe a IV-a care moare în 41 otrăvită din ordinul Cleopatrei, Berenice a IV-a care e ucisă de tatăl său pentru că îi uzurpase tronul, Ptolemeu al XIII-lea care se scufundă cu corabia sa în Nil după asediul Alexandriei și Ptolemeu al XIV-lea care moare otrăvit.
5 De la muritori la zei
E greu de crezut că grecii lui Alexandru, atunci când au pășit în teritoriile cucerite de la perși sau egipteni, și-au imaginat vreo clipă că ar putea să se considere ființe superioare, asemenea zeilor. Gândirea și obiceiurile Orientului i-au sedus și, în scurt timp, Ptolemeii, au adoptat obiceiurile celor pe care îi carmuiau. Asemenea vechilor faraoni se considerau a fi descins direct dintre zei. Moștenitorii masculini primeau numele de Ptolemeu, în timp ce fetele primeau fie numele de Berenice, fie cel de Cleopatra. Din același motiv practicau și căsătoria în cadrul propriei familii. Mai este însă un amănunt de care trebuie ținut cont. În timpul Ptolemeilor, proprietățile se moșteneau pe linie maternă. Când murea soția unui faraon, el se căsătorea cu fiica sau cu bunica.
6 Cleopatra cea erudită
S-a identificat perfect cu Egiptul fiind prima din dinastia Ptolemeilor care vorbea limba poporului peste care stăpânea și purtînd straie tradiționale egiptene.
Cleopatra s-a remarcat încă timpuriu printr-o inteligență ascuțită, iesită din comun. Stăpânea mai multe limbi străine, cel puțin zece, putîndu-se face înțeleasă atât de către evrei, etiopieni, greci, arabi, sirieni, persani, egipteni sau romani.
7 Cleopatra regina make-up-ului
Într-atât era de erudită încât a scris chiar și o carte. Lucrarea avea ca subiect Cosmetica, lucru la care egiptenii erau extrem de avansați. Cleopatra dădea acolo o serie de sfaturi cu privire la combaterea căderii părului și la tratarea scalpului de mătreață.
8 Câți soți a avut Cleopatra?
Cleopatra a fost, pe rând, soția celor doi frați ai săi. Primul soț al Cleopatrei a fost Ptolemeu XIII Theos Philopator. Lucrul acesta nu e tocmai neobișnuit căci la vremea aceea căsătoriile cosangvine în rândul legiuitorilor egipteni nu erau ieșite din comun și aveau legătură cu păstrarea avutului în familie. În anul 51 i. Hr. tatăl ei, Ptolemeu XII moare iar pe tron ajunge Cleopatra, care nu avea decât 18 ani și fratele său care avea doar 10 ani. Cei doi au intrat rapid conflict care se va tranșa în urma unei bătălii. Ptolemeu XIII pierde și moare iar Cleopatra va trebui să-și ia în căsătorie al doilea frate care urma automat la tron ca să-și poată păstra privilegiile de regină. Cu Ptolemeu al XIV a fost căsătorită până la moartea acestuia inanul 44. Nu știm dacă în cazul ei, aceste căsătorii chiar s-au consumat sau erau doar de fațadă.
Marea iubire a Cleopatrei a fost însă Marc Antoniu, unul dintre urmașii lui Caesar. Marele lui necaz era că omul era deja însurat. Mai mult, ultima lui nevastă era chiar o sora vitregă a lui Octavian Augustus, pe nume Octavia. Până la urmă, Cleopatra, cum necum l-a luat de bărbat după ce în prealabil ii născuse o pereche de gemeni. Se întâmpla în 37 i.Hr.
9 Cât de frumoasă era în realitate Cleopatra?
În cazul Cleoratrei, putem spune că frumusețea și puterea ei de seducție veneau din interior. Secolele de cosangvinitate au făcut ca Ptolemeii să nu fie prea atrăgători. Aveau ochii bulbucați și față grăsană. Mama Cleopatrei, pe nume Cleopatra a V-a era nepoata și soția lui Ptolemeu al XII-lea, care era tatăl Cleopatrei. În cazul Cleopatrei care fără să fie vreo frumusețe, cum o prezintă Shakespeare, putem spune că nu era nici respingătoare, după cum ne-o înfățișează o serie de monede și sculpturi. O tetradrahma de argint ne-o înfățișează din profil, având un nas deloc de neglijat.
10 Câți copii a avut Cleopatra?
A avut patru copii. Cleopatra a locuit o perioada la Roma împreună cu Caesar până în 44. Are un fiu cu Iulius Caesar, pe nume Cezarion sau Micul Caesar. După otrăvirea lui Ptolemeu al XIV-lea, Caesarion devine succesor de drept la tronul Egiptului. Acesta va sfârși însă prost, ucis din ordinul lui Augustus. Cu Marc Antonius, Cleopatra mai are trei copii, doi gemeni Alexandru Helios și Cleopatra Selene în anul 40 i.Hr. și apoi încă un copil, Ptolemeu Philadelphus. Dintre cei patru copii ai Cleopatrei, doar Cleopatra Selene ajunge la vârstă matură și după câte se pare s-a măritat cu Juba, regele Numidiei.
11 Cum au murit soții Cleopatrei?
Cleopatra nu s-a sfiit să își lichideze doi frați și să se lupte (Ptolemeu XIII și Ptolemeu XIV) ca să obțină puterea absolută în Egipt. Primul se pare că s-ar fi înecat în Nil în anul 47 pe când încerca să scape de urmărirea armatei lui Caesar și a Cleopatrei. Corabia supraîncărcată cu care părăsise Alexandria asediată, s-a scufundat. La tron urma însă un alt frate. Ptolemeu al XIV-lea avea doar 12 ani când a fost căsătorit cu sora să. Și cel mai tânăr dintre Ptolemei avea însă să sfarseasca suspect, otrăvit fiind în anul 44 i.Hr. Motivul e unul simplu. Cleopatra născuse un băiat pe care putea să și-l asocieze la domnie.
Marc Antoniu s-a sinucis. După marea bătălie navală de la Actium din anul 31, cei doi se retrag pe uscat. În anul următor are loc o nouă luptă cu romanii. În toiul bătăliei, Marc Antoniu primește vestea că iubita lui e moartă. Disperat se aruncă în propria sabie și moare câteva ore mai târziu în brațele Cleopatrei.
12 Cum s-a pierdut cea mai mare comoară a antichitățîi?
În anul 48 i.Hr., Cleopatra intrase în conflict cu mai tânărul ei soț și frate (Ptolemeu XIII) și scapă de mânia acestuia fugind din Alexandria. Cu ajutorul lui Iulius Caesar revine la guvernare alături de fratele ei. Pacea dintre cei doi nu va dura însă mult și se va ajunge la război deschis. Ptolemeu se va alia cu sora sa Arsinoe a IV-a și vor încerca să ocupe tronul. Celebra bibliotecă în care se găseau toate cunoștințele antice va fi mistuită de flăcări cu prilejul luptelor ce au urmat. Dar despre asta am scris mai mult aici.
13 Întâlnirea dintre Cleopatra și Iulius Caesar
Ceopatra îl seduce pe Caesar și devine amanta acestuia reușind să revină tronul Egiptului. Ea avea 21 de ani, el sărise binișor de 50. Întâlnirea dintre aceștia ne este descrisă de către istoricul grec Plutarch. Potrivit acestuia, Cleopatra ar fi reușit să ajungă nedetectata de gărzile romane și de oamenii fratelui ei, în preajma conducătorului roman, fiind înfășurată într-un covor. Fiecare avea nevoie de celălalt, ea, de influență și puterea militară a romanului, el, de banii și resursele ei.
14. Cum să ajungi zeiță
Faraonii sunt priviți ca zei în Egipt, însă doar în Egipt. Ca să întărească acest lucru ea se proclamase noua Isis. Când Cleopara e mutată de Caesar în Roma, în una dintre reședințele sale, nimeni înafară de el, care e îndrăgostit de ea până peste cununa de lauri ce îi ascunde chelia, nu crede asta. Caesar nu se lasă intimidat și poruncește ca o statuie a iubitei sale să fie dusă în Templul zeiței Venus Genetrix. Ideea de a zeifica o străină și de a fi conduși de această regină i-a înfuriat teribil pe romani.
15. Întâlnirea dintre Cleopatra și Marc Antonius
După asasinarea lui Caesar în 44, Cleopatra se refugiază în Egipt, iar în 42 îl va seduce pe Marc Antonius, unul dintre urmașii lui Caesar. Se pare că știa să profite din plin de slăbiciunile bărbaților și să lase întotdeauna o primă impresie cu totul excepțională. Acesta nu arăta așa cum poate vi-l amintiți din filmele hollywoodiene. Era vulgar, burtos și bărbos, îi plăceau chefurile și probabil că nu avea nici pe departe anvergura intelectuală a reginei Nilului. La fel ca și în cazul lui Caesar, regina a reușit să îl determine pe roman să uite de ce venise în Egipt, să renunțe de dragul ei la propria nevasta, să șocheze Forumul și să-și pecetluiasca soarta. Împreună cu acesta visa să refacă măreția și întinderea Egiptului din vremea lui Alexandru Macedon.
16. Secretul frumuseții Cleopatrei
Printre obiceiurile Cleopatrei se numără și acela de a se scălda în lapte de măgăriță. După câte se pare acest lapte conține oligozaharide având proprietăți imuno ajutătoare ce fac din brânza de măgăriță una dintre cele mai scumpe delicatese din lume.
17 Cea mai mare eroare a Cleopatrei
Ajutată de experimentatul general Marc Antonius, Cleopatra începe să-și pună în aplicare planul de restaurare a puterii egiptene și pune stăpânire pe niște provincii romane din Asia Mică. La Roma, Senatul se alarmează și îl autorizează pe Octavian Augustus să lichideze definitiv independența Egiptului. Marea eroare a Cleopatrei constă în faptul că alege să se confrunte cu romanii pe mare. Ea însăși alături de Marc Antonius în fruntea triremelor egiptene îl întâmpină pe Vipsanius Agrippa, un general al lui Octavianus, la Actium. Bătălia din 2 septembrie 31 i. Hr se termină tragic pentru egipteni care sunt zdrobiți. Dacă lupta s-ar fi desfășurat pe uscat, acolo unde Marc Antonius deține superioritatea numerică și tactică, lucrurile a fi stat altfel. În anul următor, Alexandria a fost cucerită și Marc Antonius a ales să își pună capăt zilelor.
18 Cum a murit Cleopatra
Nu se știe exact cum a murit. După unii, ar fi ucis-o veninul unei vipere dupa ce s-ar fi lăsat ea însăși mușcată de sân ca să nu cadă în mâinile dușmanilor săi. Vipera era un simbol al regalității divine. Scrierile antice nu zic însă nimic de niciun sân, ci de faptul că a fost mușcată de braț. Povestea cu sânul s-a popularizat ca urmare a reprezentării morții ei în tablouri. Chiar și așa, e greu de crezut că regina care apela deseori la otravă ca să-și lichideze rubedeniile, ar fi ales în cazul său o sinucidere atât de lentă și de dureroasă, căci trebuie știut că nu se moare nici repede și nici ușor de la mușcătura viperei. Se știe cu exactitate doar data morții sale, 30 august 30 i. Hr.
19 Cleopatra o desfrânată sau un om politic de anvergură?
Prezența ei a influențat decisiv istoria Imperiului Roman. E greu astăzi să spui cum a fost ea în realitate pentru că Octavian Augustus a avut grijă să șteargă urmele lăsate și să îi creeze o imagine negativă menită să îi legitimeze acțiunile. În imaginarul colectiv ea trebuia să rămână drept o desfrânată care manevrase doi bărbați romani destoinici. Și nu numai, istoria abundă de picanterii care mai de care mai deocheate, cum ar fi de pildă episodul în care ea are aventuri într-o noapte cu o sută de nobili romani.
20 Egiptul după Cleopatra
După moartea Cleopatrei, romanii au încorporat Egiptul, de unde s-au capatuit cu atâta aur încât, Senatul a reușit să reducă ratele dobânzilor de la 12 la 4%. Cei doi îndrăgostiți au fost înmormântați împreună în Alexandria. Sfârșitul lor a însemnat și sfârșitul Republicii dar și al culturii egiptene și al scrierii hierogifice. Cei trei copii ai lor au fost crescuți de una din fostele neveste ale lui Antonius, pe nume Octavia, alături de copiii pe care îi avea cu aceasta.
Bibliografie
Cawthorne Nigel, Viata amoroasa a imparatilor romani, Corint, 2016
Cupy Will, Biografii necenzurate, Cleopatra, Litera International 2008, pag. 45-49
Future Publishing, Parcursul nemilos spre putere al Cleopatrei, Future Publishing ltd, pag. 30-36, bebruarie 2020
Gramatopol Mihai, Civilizatia elenistica, Editura Orient Latin, Brasov 2000
Lloyd john, Mitchinson John, Care era nationalitatea Cleopatrei? in A doua carte a ignorantei, pag 199, Nemira 2010
Sarambei, Johanna, Sarambei, Nicolae, Personalitati ale lumii antice, Albatros Bucuresti 1983, pag 83-85
White , Ellen T., Femei celebre, Cleopatra a VII-a, Litera International, 2007, pag.94-97