Un interviu cu dramaturgul Stefan Caraman despre spectacolul “A douasprezecea noapte” de William Shakespeare (2000)
fragment dintr-un articol semnat de Suzan Mehmet si aparut in ziarul tulcean Obiectiv in aprilie 2000
Ridendo castigas mores, sau
Razind, indreptam moravurile
premiera “Exil” – un succes remarcabil, pentru care cuvintele sunt sarace
Premiera spectacolului “A XII-a noapte”, de W. Shaespeare, care s-a jucat sambata, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor, cu sala arhiplina si-ntr-o atmosfera absolut electrizanta, aduce in discutie cateva realitati extrem de importante.
Jocul de mare clasa al actorilor Companiei de Teatru “Exil”, suprapus peste una din cele mai reusite piese ale lui Shakespeare, cu disponibilitati incredibile pentru comicul de situatie, a facut ca acest spectacol sa devina, in sine, un eveniment. Un eveniment despre care se poate vorbi cu admiratie si cu incantare. Plin de vivacitate, cu o alternare extrem de bine ritmata a sarjelor comicului, cu linii bine definite ale personajelor, montarea piesei “A XII-a noapte”, regizata de actorul tulcean Valentin Potrivitu, ridica actul teatral la cote bine definite de arta, emotie si stil. Orice alt comentariu ar fi de prisos. Fie ca a fost vorba de o ambitie personala, sau mai degraba una profesionala, cert este ca “obiectivul” a fost atins, publicul deocamdata tulcean, fiind de departe, fericitul beneficiar al unui spectacol teatral remarcabil.
Prezent si la premiera, dramaturgul Stefan Caraman sustine faptul ca punerea in scena a piesei “A XII-a noapte” este un veritabil succes: “Spectacolul a reusit. In primul rand ca a avut ritm, iar jocul actorilor a suplinit din plin lipsa de decor si uneori, reactia mai putin civilizata a unei anumite parti a publicului. Cred ca pentru toata lumea este evident ca s-a muncit enorm, a fost multa ambitie, sudoare si sange. Dar s-a spus tot. E-adevarat, textul acestei piese este foarte generos, dar si tot atat de dificil.
Cat despre personaje, sunt multe de spus.
Foarte reusit mi s-a parut Bufonul Feste, interpretat extraordinar de Valentin Potrivitu, apoi am urmarit reactia publicului la Sir Toby (Marius Tudor) si la Sir Andrew (Voicu Hetel). Practic, ei trei au fost punctele de forta ale spectacolului. Tot in registrul fortei as aminti rolul lui Malvolio, excelent interpretat de Nelu Serghei. Un rol de compozitie iarasi – Orsino – reusit superb de actorul Daniel Iancu… Oricum, actorii au fost buni, chiar foarte buni, cu toate ca majoritatea sunt debutanti.
Din punctul meu de vedere, este un eveniment”.