Scrierea chirilica

de Voicu Hetel

Originea alfabetului chirilic

Alfabetul chirilic folosit de majoritatea popoarelor slave si-a luat denumirea de la Chiril (numit si Constantin Filosoful 827 – 869), apostolul slavilor. Acesta impreuna cu fratele sau Metodiu (sau Metodie 815 – 885) greci, originari din Salonic,erau buni cunoscatori ai limbii si obiceiurilor slavilor. Studiasera religia la Constantinopol sub indrumarea marelui patriarh Fotie si intrasera in monahism. In anul 863 sunt trimisi la Principele Moraviei Rostislav, care ceruse misionari din Bizant pentru crestinarea poporului sau.

Alfabetul glagolitic

Cartile sfinte au trebuit sa fie, asadar, traduse in slava, aparind astfel necesitatea inventarii unui alfabet potrivit pentru aceasta limba. Asa a aparut alfabetul glagolitic, avind la baza minuscula greaca a secolului al IX-lea plus o serie de semne de origine orientala si care s-a dovedit destul de dificil. Alfabetul glagolitic avea 38 de semne grafice si a avut o circulatie restrinsa la bulgari (sub forma glagoliticului rotund) si la croati (sub forma glagoliticului patrat) La noi nu s-a folosit scrierea glagolitica dar s-au preluat unele semne.

Alfabetul chirilic

Un alfabet potrivit, cel chirilic, inventat de catre unul dintre urmasii lui Chiril, a aparut putin mai tarziu (probabil in secolul X)uzurpind denumirea celui vechi inventat anterior. Alfabetul chirilic avea la baza majuscula greaca a secolului al IX-lea.

Prin influenta slava, am imprumutat liturghia slavona si scrierea chirilica, iar slava veche (slavona) devine limba “de cancelarie”.

Alfabetul chirilic nu a fost niciodata potrivit sau adaptat limbii romane. Cel mai vechi document original pastrat este Uricul lui Roman Voievod. Mai tarziu, s-a folosit alfabetul romano-chirilic, cu 43 de semne grafice,pentru scrierea in limba romana. Semnele grafice purtau denumirea de slove. Uneori, pentru o slova in limba romana puteau reveni si cate trei – patru semne. Cel mai vechi text romanesc este Scrisoarea lui Neacsu din Campulung către judele Braşovului Hanăş Begner (Hans Benkner). Acesta il mentioneaza pe Neagoe Basarab (1512 – 1521) si astfel e datata de Nicolae Iorga, 1521. Scrierea romano-chirilica s-a intrebuintat pana in 1863, cand alfabetul latin a fost introdus definitiv in Principatele Unite.

© Copyright Hetel.ro 2011.

Comments are closed.

Related Post