Istoria Balcanilor a fost intotdeauna deosebit de framantata, nu degeaba fiind poreclita aceasta regiune: “butoiul cu pulbere al Europei” Istoria Serbiei nu face exceptie fiind deosebit de tumultoasa si presarata cu numeroase asasinate.
Mana Neagra
La inceputul secolului XX pe teritoriul Serbiei a luat nastere o organizatie secreta cu caracter nationalist numita Mana Neagra, in limba sarba, Crna Ruka. In unele lucrari de specialitate 1911 este dat ca an al infiintarii ei, insa exista date ca ar fi functionat si inainte de aceasta data. Supranumita si Uniunea sau Moartea, a devenit repede cunoscuta datorita modului sau radical de actiune in provinciile locuite de sarbi si aflate sub stapanire habsburgica sau otomana. Organizatia a condus campanii de propaganda, a organizat celule militare pe teritoriile controlate de habsburgi si a dobandit o mare influenta in armata sarba. Creatorul ei este colonelul Dragutin Dimitrijevici, comandantul Biroului de informatii al armatei sarbe, zi si Apis si cunoscut si sub supranumele de “Ucigasul de regi“. De numele sau se leaga un complot teribil care a zguduit Europa la acea vreme. In noaptea de 10 spre 11 iunie 1903 (28-29 mai pe calendarul vechi) un grup de ofteri au asasinat familia regala sarba. Alexandru Obrenovici, (6 martie 1889-11 iunie 1903), regina Draga si doi frati ai reginei au fost macelariti, iar cadavrele mutilate au fost aruncate pe fereastra. Odata cu ei, s-a stins si dinastia Obrenovici, locul ei fiind luat de dinastia Karagheorghe (Karageorge) prin Petru I care devine noul suveran la 15 iunie 1903.
Alexandru Obrenovici era pe trei sferturi roman
Ceea ce nu stie multa lume sunt originile pur romanesti ale fostului monarh. Astfel, mama lui Alexandru Obrenovici se numea Natalia Kescu, traise in Iasi si era nepoata Marghiolitei Roznovanu. La 16 ani se casatorise cu principele si viitorul rege al sarbilor, Milan Obrenovici. Tatal sau, Milan Obrenovici (6 martie 1882-6 martie 1889) isi petrecuse o buna parte din copilarie in Romania, unde se si nascuse, fiind copilul Mariei Obrenovici, nascuta Catargi (celebra amanta a lui Alexandru Ioan Cuza). In 1889 a abdicat in favoarea lui Alexandru.
Sase ilustrate tiparite in Romania care au circulat sub forma de carte postala
Tot de numele colonelului si profesorului de tactica Dragutin Dimitrijevici si de Mana Neagra, se leaga si episodul asasinarii arhiducelui Franz Ferdinand in 1914, care a dus la declansarea primului razboi mondial. Organizatia formata din nationalisti si anarhisti avea sa fie responsabila pentru numeroase atentate si asasinate, toate in numele realizarii idealului national de unire a tuturor sarbilor.
In 1917, trei lideri au fost judecati si executati, in timp ce, alti 200 au fost incarcerati.
de Voicu Hetel