Metrul-etalon este unitatea de masura ce serveste ca model, conform legii, pentru toate metrele de metal, de lemn sau de orice fel, care s-ar construi in tara.
Acesta a fost confectionat dintr-un aliaj de iridiu si platina, doua metale rare si pretioase care dau o mare valoare obiectului, nemaipunand la socoteala importanta sa stiintifica. In 1875, la 20 mai, toate statele care au adoptat sistemul metric si zecimal au hotarat in cadrul unei reuniuni desfasurate la Paris, sa-si realizeze fiecare cate un metru etalon identic. De comun acord au decis ca cel mai bun material nu poate fi decat aliajul platina 90%, iridiu 10%. “Fabricate toate odata, metrele-etalon au ramas cu aceleasi calitati si poate, cu aceleasi defecte, – adica tocmai ce se cere pentru ca metrul sa fie acelasi pe toata fata pamantului. Astazi, daca s-ar turna din nou metre-etalon, chiar daca s-ar alege aceiasi compozitie pentru aliaj si s-ar lucra prin aceleasi metode nu s-ar putea spune cu siguranta ca metrul turnat azi e la fel cu metrul turnat in 1875.” [1]
In primul razboi mondial, ca urmare a infrangerilor repetate suferite de armata romana, guvernul si familia regala decid sa se refugieze in Moldova. Tezaurul Romaniei, numeroase colectii particulare si documente de arhiva sunt evacuate. Metrul-etalon s-a numarat si el printre bunurile expediate. In baza intelegerii facute intre specialisti din toate tarile toate etaloanele urmau sa fie pastrate in exact aceleasi conditii de temperatura, in cutii speciale, manuirea lor urmand sa fie, pe cat posibil, restrictionata. Spectrul unei infrangeri definitive a facut ca, din pacate, sa se ia decizia trimiterii acestor valori, spre pastrare la Kremlin. Ce a urmat, se stie. Mare parte din bogatiile Romaniei au disparut pentru totdeauna in valtoarea revolutiei bolsevice.
Dupa reluarea relatiilor diplomatice dintre Rusia Sovietica si Romania, in 1934, au avut loc o serie de tratative intre cele doua parti in vederea restituirii tezaurului romanesc confiscat de bolsevici. In baza unui protocol semnat de Stern, directorul politic pentru chestiuni romanesti si ministrul roman la Moscova, Ciuntu, Romania primeste inapoi unele bunuri dintr-un transport ce parasise tara in iulie 1917. Sunt restituite “1.443 de lazi – toate sparte si ravasite – cuprinzand, cu unele lipsuri documente ale Arhivelor Statului, ale Academiei Romane, metrul si kilogramul etalon de platina, acte private de proprietate, acte particulare fara importanta” [2].
Metrul-etalon revine Romaniei dupa 18 ani, fara cutia menita sa-l protejeze si plin de zgarieturi. Este trimis in Franta, la Biroul International pentru Greutati si Masuratori (BIPM: Bureau International des Poids et Mesures) de la Sevres, pentru a se vedea daca mai corespunde normelor internationale. Chiar si asa, acesta este gasit perfect si isi reia locul in tezaurul Romaniei.
de Voicu Hetel
Super tare povestea
Salve…uite chestia asta nu o stiam. Foarte interesant, merci mult pentru articol. Chiar mi-a placut si mi-a mai adus o picatura de moment bun.