Monumente ale eroilor in judetul Braila

Trecutul: bataia de joc a prezentului

Toata vara am colindat Braila si imprejurimile in lung si-n lat. Ca probabil peste tot in Romania noastra, satele si orasele sunt impanzite de monumente, statui si troite inchinate eroilor neamului, fie ca e vorba de Razboiul de Independenta, cele doua conflagratii mondiale sau a celor cazuti in decembrie ’89. Ceea ce mi-a atras atentia a fost, in unele cazuri, lipsa de interes a autoritatilor pentru starea acestora. Multe se afla in plina stare de degradare, aproape uitate, in absenta oricarui semn care sa arate ca cineva s-a mai ingrijit de ele, a mai aprins o lumanare (macar celor morti in decembrie 89) sau a mai pus o floare. Monumentele brailene, multe executate cu mare maiestrie in perioada interbelica, asteapta inca un semn ca nu au fost uitate.

 

Monumente ale eroilor in Braila

Statuile ridicate in cinstea eroilor din primul razboi mondial au supravietuit cu bine perioadei comuniste. Realizate din materiale de calitate, durabile, in perioada interbelica acestea se incadreaza perfect in ansamblul arhitectonic al orasului.

Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, pare gata sa plece la lupta de pe soclul ei pastrat intr-o stare destul de buna. Statuia a fost inaugurata in anul 1928, cu prilejul implinirii unui deceniu de la Marea Unire de la 1918 si este opera sculptorului Varo Ionescu.

Caporalul Constantin Musat

Caporalul Constantin Musat amplasat undeva catre marginea orasului nu a fost la fel de norocos.

 

 

De pe soclu lipsesc niste placute de marmura iar o alta care vorbeste despre faptele eroului care desi isi pierduse o mana voia sa lupte in continuare contra germanilor, este ciobita bine. Este opera sculptorului Ion C. Dimitriu-Barlad si a fost inaugurata in anul 1927. Alte doua statui ale caporalului Constantin Musat se gasesc la Busteni si la Barlad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Generalul Eremia Grigorescu comanantul Armatei 1 romane, eroul de la Marasesti, are si el un bust dar nici un detaliu lamuritor referitor la rolul sau cu exceptia anilor in care a trait.

Cel mai urat si mai lipsit de gust monument din oras esta, cu siguranta acela inchinat memoriei revolutionarilor cazuti pentru libertate in decembrie ’89.

 

 

Amplasat in fata Consiliului Judetean este un simbol al tranzitiei nesfarsite pe care o traversam de 20 si ceva de ani, un kitsch impodobit cu beculete colorate de discoteca, aproape toate sparte. Lumanarile, florile, coroanele au fost poate doar in ziua in care a fost inaugurat.

 

 

 

 

 

 

Monumentele din Ianca

Ianca a fost, pana nu demult, un orasel destul de important din punct de vedere militar. In zona exista o baza aeriana. Restructurarile si reducerea cheltuielilor de la M.Ap.N. au facut ca unitatea militara sa fie dezafectata. Odata cu ea au disparut si Mig-urile care, dupa spusele localnicilor, au fost “date la taiat”. Singurul avion ramas e cel din imaginea de mai jos.

Nu exista nici o explicatie legata de prezenta lui, de ceea ce reprezinta, data amplasarii etc. Dar, macar arata bine. O troita inchinata memoriei eroilor aerului se gaseste la cativa metri departare, semn ca prezenta aviatorilor la Ianca nu a trecut totusi neobservata. Soclul este placat cu faianta neagra, probabil de interior, nerezistenta la inghet dupa cum o arata numeroasele crapaturi.

 

 

Cativa metri mai incolo in fata Casei de Cultura se afla un monument al eroilor localitatii din timpul razboiului de independenta si din primul razboi mondial. Am remarcat soclul placat recent, probabil cu faianta sau gresie… altfel, locul este bine ingrijit.

 

 

 

 

“Monumentul eroilor” din Ianca este opera sculptorului D. Mataoanu si a fost inaugurat in anul 1938.

Monumentul eroilor din Insuratei

Rar mi-a fost dat sa vad ceva atat de grotesc, de ciudat, de prost executat si as putea continua pe linia asta mult si bine. Va las sa savurati statuia soldatului cu casca hitlerista, cu vulturul nazist la picioare si cu maini uriase disproportionate de Stramba-Lemne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un localnic mi-a povestit ca mainile au fost finisate de un ucenic, iar cat despre asemanarile de mai sus, sunt pure coincidente.

 

Monumentul eroilor de la Chiscani

La cativa kilometri de Braila in comuna Chiscani un monument dedicat eroilor primului razxboi mondial troneaza mandru in curtea Consiliului Local. Obelisul este opera arhitectului Panait Maina si a fost inaugurat in anul 1938. A fost restaurat recent (ori poate ca a fost refacut pentru ca materialele folosite par noi si de buna calitate). Interesanta mi s-a parut faptul ca pe soclu apare deviza Casei Regale: “Nihil sine Deo”. E greu de crezut ca monumentul putea supravietui in aceasta forma in perioada comunista.

 

Alte monumente

In comuna Tufesti, satul Tibanesti ca in multe alte localitati, monumentele se inaltau pe cheltuiala unor locuitori mai cu dare de mana si nu cu concursul autoritatilor. Obeliscul de aici inaugurat in anul 1927 este opera lui D. P. Elia.

 

 

de Voicu Hetel

Related Post