Dupa decembrie ’89 libertatea a adus si la noi toate obiceiurile vestului. Asa ne-am ales cu Halloween-ul, Valentine’s day-ul, mac donaldizarea, revistele cu coperti lucioase, astrologia si cate altele. Pe nepusa masa ecranele au fost invadate de prezicatori, vrajitoare, astrologi si clarvazatori. Ziarele si emisiunile tv matinale au toate, zi de zi, cate un horoscop diferit unde esti povatuit daca e bine sau nu sa te iei in gura cu sefu’, daca e rost de vreun party ori daca persoana iubita vine sau nu la rendez-vous. Ghicitoare si vrajitoare experte toate in magie alba cu trei randuri de fuste infoiate, tipatoare isi dau cu parerea despre viitoare cataclisme sau identitatea noului presedinte. Toata aceasta masa de atotcunoscatori si detinatori de adevaruri supreme sunt gata sa-ti destainuie toate tainele, sa te descante, sa te vindece, contra unei sume frumusele, evident. Si culmea e ca se gasesc intotdeauna destui prosti dispusi sa inghita momeala si sa bage mana adanc in buzunar. Ai crede ca in secolul XXI, nivelul de educatie este mult mai evoluat decat acum 500 de ani, cand aceste practici faceau furori. In realitate, oamenii sunt la fel de inclinati acum sa creada in farmece, magie sau blesteme decat in omul de stiinta ca si acum 100, 1000 sau un milion de ani. Asa se face ca omul care are o problema alege sa mearga la vrajitoare ca sa-i descante si sa-i ingroape tacamuri de pui noaptea la Bellu, in loc sa stea de vorba cu un psihoterapeut ori psiholog.
Din aceeasi familie cu ghicitoarea-vrajitoare face parte si astrologul. Nu degeaba denumirea populara era de ghicitor in stele. Astrologia devenita aproape o stiinta respectabila, coreleaza miscarile corpurilor ceresti cu comportamentul uman. Astrologia moderna recunoaste valoarea psihologica a acelor simboluri care sunt semnele Zodiacului, in schimb se distanteaza de superstitii sau preziceri. Un celebru astrolog francez, Andre Barbault constata ca astrologia ne apare azi ca o ruina mancata de licheni, amestecand Babilonul precrestin cu Roma antica. In prefata lucrarii sale “Zodiacul” acesta isi indemna cititorul sa nu citeasca in cazul in care: “Cautati metoda infailibila de a castiga la loterie? Credeti ca cifra 8 va este favorabila? Credeti ca un nativ din Gemeni nu poate iubi decat un Berbec sau ca trebuie sa purtati pietrele pretioase specifice zodiei dumneavoastra pentru a avea succes in dragoste miercurea?”
Barbault este o exceptie in marea de astrologi. Astrologia este perceputa de public ca o stiinta a predictibilitatii. E inutil sa mentionam numai de cate ori a fost prezis sfarsitul lumii in ultimii o mie de ani pentru a vedea in aceasta stiinta doar un laborios empirism nascut din coincidente aparente sau repetate, esecurile ei depasind cu mult reusitele.
Savanti si ganditori despre astrologie
Toma d’Aquino: “Inteleptul isi conduce steaua, ignorantul e condus de ea”.
Descartes: “N-am de gand sa ma las inselat de promisiunile unui alchimist, de profetiile unui astrolog, de imposturile unui vraci sau a vreunuia din cei ce pretind a sti mai mult decat stiu intr-adevar”.
Colbert ministrul de finante al lui Ludovic al XIV-lea si fondator al Academiei de Stiinte a interzis activitatea astrologilor.
Leibnitz: “Astrologia? O simpla iluzie.”
Voltaire: “Astrologia, aceasta extravaganta himerica ce a infestat atat de multa vreme genul uman”.
Diderot: “Facatorii de horoscoape, niste sarlatani.”
Jean Sylvain Bailly (1736-1793) astronom, memorialist si om politic francez: “Ghicirea in stele, maladia cea mai lunga ce a mahnit ratiunea omeneasca”.
Joseph Jerome Lefrancois de Lalande (1732-1807) astronom si scriitor francez: “Pretentia de a afla in mod misterios destinul oamenilor, o mizerabila imbecilitate”.
Jean Rostand (1894-1977) biolog si filosof francez: “Daca statisticile ar demonstra realitatea astrologiei, n-as mai crede in ele”.
Paul Couderc (1899-1981) astronom francez: “Astrologia seamana cu jocul de carti: se imprima o inima pe un carton si acest carton ne va rezolva de-acum toate problemele noastre de inima”.
de Voicu Hetel