Straja Tarii sau Strajeria

“Strajeria trebuie privita ca o miscare de regenerare nationala, fondul ei specific romanesc, este izvorat din nevoile ascunse ale pamantului nostru si e cladit numai pe ceea ce cer nevoile Romaniei si ale neamului nostru”.

Carol II "Marele Strajer" al Tarii

Acestea au fost cuvintele rostite de Carol II atunci cand a pus bazele acestei miscari ce se voia de regenerare a tineretului romanesc.

Bazele sunt puse la 9 mai 1934 cand ia fiinta din initiativa lui Carol II, Oficiul de Educatie a Tineretului Roman. In octombrie 1937, cu doar cateva luni inaintea instaurarii regimului de dictatura personala, regele, prin Inaltul Decret-Lege Nr. 3424, transforma Oficiul in Straja Tarii, institutie deplin autonoma.

 

Obiectivele Strajeriei

 

Ca toate organizatiile de acest tip existente in regimurile totalitare, Straja Tarii este animata de frumoase lozinci. Principalul slogan era “Credinta si munca pentru Tara si Rege”. Carol II afirma despre Straja Tarii: “Noi nu suntem o scoala. Strajeria este o credinta si un avant”.

Strajeria urmarea sa dea tarii “elemente” bine inzestrate fizic si sufleteste. Printre obiectivele strajeriei se numarau accentuarea spiritului de solidaritate etnica si ortodoxista, redresarea spiritului etic al tineretului si pretuirea traditiei. Straja Tarii incerca, practic sa se substituie organizatiilor de tineret legionare, care promovau o parte dintre aceste idei. Numai ca in cazul strajerilor obiectivul principal era ca acesti viitori cetateni sa fie credinciosi “Marelui strajer”: Carol II.

 

Regele Carol II si Marele Voevod Mihai si invitatii urmaresc exercitiile strajerilor

Organizarea Strajeriei

 

Comandandantul nu este asa cum s-ar crede Carol II, ci Teofil Sidorovici

Comandandamentul Strajii Tarii cuprinde cinci directii: 1. Secretariatul, 2. Indrumare, 3. Administratie si Gospodarie, 4. Publicatiile si Difuzarea, 5. Organizarea. Pe langa acestea exista serviciile de Contencios si Cntabilitate.

La nivel teritorial, Straja era condusa de doua Falange, una pentru baieti, alta pentru fete. Tot in cadrul strajeriei intrau Arcasii, Soimii, Sportivii, Asociatiile Crestine ale Tinerilor si Tinerelor (A.C.T. si A.C.F.)

Cadrele de conducere ale unitatilor strajeresti se formau la centrele de initiere de la Breaza si Sf. Gheorghe pentru baieti si Predeal pentru fete.

Mihai in mijlocul strajerilor

Din dorinta de a mentine viu spiritul strajeresc, Carol II se ingrijise ca organizatia patronata de el sa aiba saptamanal ora de radio a strajerilor. De asemenea erau finantate cateva publicatii care propagau ideile organizatiei. Buletinul Strajii Tarii era oficiosul institutiei. Revista “De Straja” se adresa tinerilor peste 12 ani fiind un fel de revista Cutezatorii din anii ceausismului. Revista “Cuibul Nostru”, un fel de Arici Pogonici, era dedicata copiilor intre 7 si 12 ani. De asemenea, saptamanal aparea cate o pagina dedicata strajerilor in Curentul, Neamul Romanesc, Romania, Ilustratia Romana si Le Moment.

 

Defilari ale strajerilor

Efectivele strajerilor

 

In 1934 apar primele 70 de unitati cu un efectiv de 14.924 de baieti si fete. In 1935 erau deja 1003 unitati cu 185.580 de strajeri. In anul urmator numarul strajerilor era de 378.221 de tineri. In 1937 anul aparitiei oficiale a Strajii Tarii, fusesera organizate 2.508 unitati cu un efectiv de 798.000 de strajeri si strajere.

 

Exercitii ale strajerilor ce ne amintesc de Cantarea Romaniei

Efectivul organizatiilor componente

Stema organizatiei Straja Tarii

 

Arcasii cu asociatiile strajerite aveau 11.602 membri, Soimii 8.960, A.C.T. 12.300, A.C.F. 5.100, iar Sportul cu 762 de unitati avea de pregatit in spirit strajeresc 77.800 de membri.

 

Bibliografie

Giurescu, Dinu C. (coord), Istoria României în date, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003

Dan Smantanescu “Straja Tarii” in Calendarul Universul 1939 pag 201-203

C. Mortun “Strajeria” in Calendarul Universu 1939 pag 204-207

“Straja Tarii” in Enciclopedia Romaniei 1938

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

Related Post