La 1856, Bucurestiul era fotografiat pentru prima data, aceasta onoare revenindu-i farmacistului austriac, Ludwig Angerer. Un mare noroc pentru noi, am putea spune, daca luam in considerare faptul ca orase mult mai mari si cu o activitate culturala mult mai intensa, nu au fost imortalizate pe hartie fotografica decat mai tarziu. Din acest punct de vedere, capitala noastra se situa inaintea Vienei, Berlinului sau Romei.
In realitate prezenta lui Ludwig Angerer se datora in primul rand ambitiei habsburgilor de a incorpora si Tara Romaneasca in imperiul lor multinational. Profitand de razboiul Crimeei care ii gonise pe “protectorii” nostri, rusi din Principate, armata austriaca condusa de feld-maresall Coronini ocupase Bucurestiul, iar politica Tarii Romanesti este dictata de la Viena. Probabil ca fotografiile realizate de Angerer au fost o comanda din partea autoritatilor austriece.
Cine era Ludwig Angerer?
S-a nascut la 15 august 1827 la Malatzka, teritoriu aflat la acea data in Ungaria. Localitatea se numeste azi Malacky si este situata in vestul Slovaciei. A studiat la Pressburg si la Pesta. Intre 1848-1850 este ajutor de farmacist la Pesta. In 1850 obtine licenta in farmacie si titlul universitar de magister. Intre 1850-1854 va profesa ca farmacist in Viena si Graz. In martie 1854 se inroleaza in armata habsburgica fiind incadrat ca farmacist militar. In timpul razboiului Crimeei, acesta este trimis in Principate. In 1856 ocupa functia de farmacist militar la farmacia provizorie cezaro-craiasca nr. 14. In acest an va realiza Angerer portretul Bucurestiului. Instantaneele au fost luate de pe acoperisul Teatrului National, de pe Dealul Spirii, de pe Dealul Mitropoliei, iar altele in detaliu.
In 1857, Angerer lucra la spitalul de campanie al trupelor de ocupatie. In aprilie 1857 il regasim pe Ludwig Angerer la Viena. Trupele habsburgice se retrasesera din Tarile Romane, iar el fusese detasat la garnizoana cezaro craiasca a Spitalului nr.2, din Viena. La 13 aprilie 1858 este inregistrata cerererea de demisie din armata a lui Angerer dupa ce in urma cu doar cateva luni fusese mutat la Comandamentul Militar al medicamentelor. Probabil ca Ludwig Angerer dorea sa se dedice mai mult pasiunii sale pentru fotografie. Alaturi de un anume Hugo Strassern fondeaza un atelier fotografic in Viena. In 1860, renunta la acest parteneriat si isi va deschide un nou studio fotografic. Se pare ca a devenit destul de repede foarte cunoscut, incat, la 24 decembrie 1860, i se confera titlul de fotograf al curtii imperiale. In 1873 se retrage din activitate, fiind bolnav, lasandu-l mai departe pe fratele sau Victor, sa se ocupe de afacerea sa. A murit la 12 mai 1879.
Ce a fotografiat Ludwig Angerer?
Fotografiile realizate de Angerer, ne prezinta Bucurestii in detaliu, ne permit sa vedem cu aratau o serie de constructii astazi disparute, dar si observarea modificarilor care au fost operate asupra unor cladiri, strazi si chiar asupra cursului Dambovitei. Datorita lui avem imagini nepretuite ale Cismigiului, panoramice ale unor cartiere, bisericile Sf. Dumitru si Sf. Nicolae, Stavropoleos, Turnul Coltea, Hanul lui Manuc s.a.
Fapt divers
Copii dar si exemplare originale dintre cliseele realizate de Ludwig Angerer se regasesc la arhivele Muzeului Municipiului Bucureşti şi în Colecţiile de Stampe ale Bibliotecii Academiei Române.
O colectie unica cu 29 de imagini ale vechiului Bucuresti semnate de Ludwig Angerer, se afla in posesia unei oradence, Aurora Pop, care a incercat sa gaseasca o institutie de cultura interesata sa intre in posesia acestora. Muzeele Bucurestiului insa, nu s-au aratat interesate sa preia sub forma de donatie, ori sa achizitioneze cele mai vechi fotografii realizate in Bucuresti.
Bibliografie
Monica Mateiu “Patrimoniul nimănui: o colecţie unică de imagini cu Bucureştiul anilor 1850 nu suscită interesul nimănui” in Spinul bihorean, 5.II.2012
Margareta Savin, “Ludwig Angerer, unul din primii fotografi ai Bucureștilor”, in București: Materiale de Istorie și Muzeografie, VI/1968
de Voicu Hetel