Sunt sigur ca toata lumea a vazut macar odata odata un film cu vampiri fiorosi ori niste desene animate in care personajul negativ poseda colti si aripi. Aproape ca nu exista bal mascat sau petrecere de Halloween fara ca cineva sa se costumeze in Dracula vampirul. Ceea ce este interesant este ca celebrul Dracula, cunoscut in intreaga lume, este inspirat de un personaj cat se poate de real: Vlad Ţepeş.
Vladislav al III-lea sau Vlad Ţepeş a fost un voievod al Ţării Romanesti in secolul al XV-lea. Era foarte viteaz si drept, nu tolera hotia, lenea si coruptia. In relatiile cu vecinii nu se temea si nu se inclina in fata nimanui. Turcilor a refuzat sa le mai plateasca tributul si a navalit in teritoriile lor de la sud de Dunare pustiind totul in cale si distrugandu-le cetatile. I se mai spunea insa si “Dracul” sau “Draculea,” intocmai cum fusese poreclit si tatal sau, pe care il chema tot Vladislav, prescurtat Vlad.
Vlad Ţepeş nu era nici mai bun nici mai rau decat alti voievozi si regi din vremea sa. Porecla nu arata nicidecum ca Vlad ar fi fost vreo fiinta malefica. Povestea spune ca tatal sau Vlad Dracul fusese innobilat in catedrala din Nurnberg, de catre regele Ungariei Sigismund, Cavaler al Ordinului Dragonului.
Ordinul Dragonului din care mai faceau parte si alti nobili crestini, urmarea protejarea crestinilor si alungarea otomanilor. Dupa ce tatal lui Vlad Tepes a ajuns domnitor in Tara Romanesca, el a pus sa se bata o moneda cu emblema Ordinului. Dupa cum se vede in imagine, aceasta infatisa un dragon sau balaur, cum vreti sa-i spuneti, avand pe spate o cruce. Si cum in limba latina care se folosea pe vremea aceea la curtile domnesti din Apusul Europei dragonului, i se spunea Draco, voivodul Vladislav al II-lea, tatal lui Vlad Tepes, s-a ales cu numele de Vlad Draco. Oamenii din popor care nu prea stiau nici latineste si nici multa carte i-au zis Dracul. Porecla i s-a transmis si lui Vlad Ţepeş. Fiii lui Vlad Ţepeş si ai fratelui sau Radu cel Frumos vor mosteni si ei numele de “Dracul”, iar istoricii, atunci cand se refera la familia lor, vorbesc de neamul Draculestilor. Asa a aparut Draculea, personajul care l-a inspirat pe scriitorul irlandez Bram Stocker sa scrie romanul Dracula.
Vladislav al III-lea fusese poreclit de contemporani si Vlad Ţepeş. Dupa cum probabil ati ghicit Tepes vine de la cuvantul teapa, adica un par din lemn lung si ascutit. Vlad Tepes era nemilos cu dusmanii pe care nu se sfia sa-i traga in teapa, o pedeapsa cruda, insa obisnuita la vremea aceea. La Constantinopol (orasul Istambul din Turcia de astazi) unde Vlad Ţepeş isi petrecuse ca ostatic o buna parte din copilarie si adolescenta, pedeapsa trasului in teapa era aplicata in general celor care comisesera delicte majore.
Vlad care era un bun cunoscator al limbii si obiceiurilor turcesti stia ca nimic nu-i inspaimanta pe acestia mai mult decat trasul in teapa. De aceea avea grija ca atunci cand se lupta cu paganii sa-i traga pe cei prinsi in teapa la drumul mare ca sa bage groaza in navalitori. La fel proceda cu hotii si cu cei care comiteau alte delicte in tara sa.
În 1462, faima lui Vlad se răspândește și pe meleagurile turcești. Domnitorul întreprinde o incursiune de jaf la sud de Dunăre cu efecte devastatoare pentru otomani. După asediul Nicopolelui și al Brăilei, mai mult de 20.000 de turci sunt trași în țeapă. Kodja Hussein dar și alte cronici otomane ne descriu groaza pe care pădurile nesfârșite de turci trași în țeapă, o provoacă armatei turcești ajunsă lângă Târgoviște. Vlad este poreclit “Kazikli Bey”, adică Prințul Tepelor.
de Voicu Hetel