Care este originea denumirii de Baia?

Matei Corvin, regele Ungariei

Există  în România o seamă de localități a căror denumire include și cuvântul “Baia”. Cele mai cunoscute sunt Baia Mare, Baia Sprie, Baia de Aramă ș.a. Dar, “Baia” are o origine mai întortocheată decât ați putea crede. Cei mai mulți lingviști s-au pus de acord cu faptul că termenul “baia” se refera si la mină și prezența cuvântului în denumirea unui oraș atesta faptul că locuitorii acestuia se ocupau încă din vechime cu mineritul. Într-adevăr, în latinește balnea, de la care au derivat în alte limbi romanice cuvintele baia, banio, banea avea înțelesul strict de baie termala, izvor termal etc. La francezi avem termenul de bagne, la italieni pe cel de bagno, iar la spanioli pe cel de bano. Dar mineritul nu poate exista acolo unde nu sunt bazine, sau o sursa de apa necesara exploatarii. Mina sau ocna este asadar asociata cu ideea de balnea. După cucerirea romană a Daciei așezările locuite de mineri au primit denumirea de Baia, adică mină căreia i s-a atașat o a două denumire pentru a face diferențierea între ele. Așa a apărut Baia de Fier, Baia Sprie, unde sprie vine din latinescul asper, adică aspru, dificil.

Cu totul alta este originea numelui localității Baia aflată în județul Suceava. Numele, poate că nu vă spune astăzi nimic însă, aici a fost cea dintâi capitală a Moldovei. Așezată pe râul Moldova, Baia este menționată pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Importanța orașului era dată de faptul că se afla pe o foarte importantă rută comercială. Tot aici, în anul 1467, Ștefan cel Mare a câștigat o importantă bătălie împotriva regelui Ungariei, Matei Corvin, care a reușit să scape cu viață doar printr-un noroc. De la jumătatea secolului al XVIII-lea, orașul dispare din documente fiind astăzi doar o comună oarecare.

Orașul medieval Baia era locuit în mare măsură de sași. Denumirea localității nu putea să vină decât din limba acestora, cu atât mai mult cu cât în împrejurimi nu există exploatări miniere. În săsește cuvântul “baia” însemna olărie, lucru explicabil, dat fiind faptul că între locuitorii târgului se găseau mulți meșteri olari. Cronicarul Nicolae Costin lasă de altfel o însemnare în acest sens: “Târgul Baia l-au descălecat niște olari sași: olărie, săsește, se cheamă baia”.

de Voicu Hetel

 Articole asemănătoare

Batalia de la Baia

3 thoughts on “Care este originea denumirii de Baia?”

  1. dan zloteanu says:

    Salutare,
    undeva am citit ca totusi exista o legatura cu baile – zacaminte minerale de suprafata – si in cazul localitatii Baia din Suceava, de fapt intreaga origine a Moldovei ca toponim de rau, si ulteriorde tinut – e legata de zacamintele exploatate la suprafata. Primele mentiuni a loc.Baia in germana erau Stadt Mulde, Molda, Mulda, care in germana veche ar insemna tot “baie de zacaminte”, “glod” (in engleza “dust”). O dovada suplimentara ar fi denumirea raului Mulde din Germania, si denumirea germana a raului Vitava (care trece si prin Praga) Moldau, ambele avand legatura cu zacaminte / exploatari de suprafata. Denumirea raului Moldova ulterior s-a extins si pe intreg tinutul Moldovei (ca si in cazul altor rauri->tinuturi). Faptul ca primele 3 biseri au fost toate catolice, dovedeste ca si populatia initiala era formata de colonisti veniti de peste munti, pentru exploatarile miniere, ca si in cazul altor localitati din Moldova si nu numai. si in magjiara denumirea era de Moldvanya, Baia Moldovei, iar moldovenii deseori ii spuneau pur si simplu Targul Moldovei, fiind la acea epoca principalul targ/oras al micii Moldove in stadiu de formare ca stat – marca de frontiera a Ungariei.

  2. Voicu says:

    Trecand peste tonul mitocanesc si arogant, trebuie sa-ti dau dreptate. Balnea inseamna in latina terma, dupa cum arata orice dictionar. Explicatia pe care am dat-o si pe care sunt sigur ca toti cititorii au inteles-o se refera la sensul pe care cuvantul il capata in limba romana. Asocierea dintre minerit si nevoia de apa necesara procesului de extractie a facut ca termenul de baie sa fie asociat si celui de ocna. Dar, ma rog, articolul meu se adreseaza oamenilor interesati de istorie si nu frustratilor.

  3. O minciuna says:

    Articolul asta e scris de un incult care nu stie ca balnea in limba latina nu inseamna “ocna sau mina” ci inseamna baie (cu apa in ea) de unde si denumirea de statiune balneara.
    Cine l-o fi publicat pe Voicu Hetel asta

Comments are closed.

Related Post