Expresia latină “vae victis” se traduce prin “vai de cei învinși”. Ea a fost rostită, după spusele istoricului roman Titus Livius, de o căpetenie a galilor pe nume Brennus.
Istoric
Împrejurările nu au fost dintre cele mai fericite pentru romani. În jurul anului 390 i.Hr, galii invadează Etruria și după ce-i supun pe etrusci, pornesc asupra Romei. Legiunile romane fug înspăimântate din fața acestor barbari uriași și mustăcioși, cu părul roșu care urlă și își lovesc armele de scuturi scoțând zgomote asurzitoare. În 387 i. Hr., tentativa lor de a le rezistă este zădărnicită în bătălia de pe râul Allia. Drumul spre Romă e deschis iar galii nu inatarzie să pătrundă în cetate. Locuitorii fugiseră care încotro lăsând porțile deschise. O parte dintre ei se refugiaseră pe colina Capitoliului, unde se puteau apăra mai ușor. Acum se produce celebrul episod cu gâștele care fac larmă avertizandu-i pe romani de pericolul unui atac nocturn al galilor despre care am relatat într-un alt articol.
Galii sătui de alte prădălniciuni și auzind că țara lor ar fi la rândul ei cotropită de dușmani, au luat hotărârea să părăsească Roma cu condiția însă, ca că locuitorii cetății să le ofere o anumită cantitate de aur. Romanii știu că nu pot face față unui asediu și că aceasta este singură lor șansă de a scăpa cu viață din mâinile barbarilor, așa că acceptă târgul. Galii aduc instrumentele de cântărit și greutățile iar învinșii vin cu aurul. Iată însă că pe când romanii îngrămădeau tot ce aveau mai de preț pe un talger al balanței, observară că greutățile aduse de gali erau măsluite. Ei se plânseră căpeteniei barbare, Brennus, că nu așa le fusese înțelegerea. Nepăsător, galul își scoase sabia și o azvârli în talgerul pe care ai săi puseseră greutățile și spuse sec: “Vai de cei învinși!”
Tocmai atunci. în cetate, intră o armată romană strânsă în pripă și condusă de Marcus Furius Camillus, eroul Romei care reușise să iasă învingător în trecut în luptele cu etruscii cucerind cetatea Veii. Acesta asistă la scenă și îi spune lui Brennus că țara se apăra cu fierul și nu cu aur. Galii pricep că a venit vremea să se întoarcă acasă, iar Roma este din nou liberă, de aici încolo începând drumul ei spre cucerirea lumii.
Semnificație
Semnificația expresiei Vae victis este aceea că la sfârșitul unei lupte, condițiile, oricât ar fi ele de aspre, sunt dictate de învingători, iar învinșii trebuie să se supună regulilor impuse arbitrar.
de Voicu Hetel
Articole asemănătoare
Cum au salvat gâștele Capitoliu
Cum de nu va rupeti limba de atita sisiiala olteneasca?