Isaac Newton a rămas celebru în istorie pentru teoria atracţiei gravitaţionale. Savantul era faimos încă din timpul vieţii pe seama sa circulând o mulţime de anecdote. Cel mai adesea acestea fac referire la cât de aiurit şi de rupt de lumea reală era acest om care, în ochii multora, înţelegea tainele universului.
Iată textul unei scrisori adresate de el unui prieten ofiţer: “Am auzit vorbindu-se că ai ieşit nevătămat din două bătălii, dar că în a treia ai fost ucis. Scrie-mi, te rog, dacă zvonul e adevărat sau nu. Ştii bine că moartea ta m-ar îndurera foarte mult”.
***
Se spune că odată Newton, a vrut să-şi fiarbă un ou fără să-şi întrerupă lucrul. Şi-a luat ceasornicul ca să vadă cât trec cele trei minute necesare. Era însă mult prea preocupat de problema la care se gândea. A uitat cu totul de mâncare. Când îşi aduse aminte de ou, Newton a constat că pusese ceasul la fiert, iar în mâna ţinea oul cu care cronometra minutele.
***
Altă dată, Newton călărea preocupat de o problema matematică. La poalele unui deal a descălecat şi şi-a continuat drumul pe jos, trăgând calul de căpăstru fiind însă cu mintea tot la problema sa. După un timp ajunse în vraful dealului şi întoarse privirea ca să admire priveliştea de jos. S-a mirat teribil când a remarcat că trăgea după sine un căpăstru dar calul nu era nicăieri.
***
Celebritatea şi reputaţia formidabilă pe care o avea l-a adus pe Newton în parlamentul britanic. Era însă timid iar contemporanii nu îşi amintesc ca acesta să fi luat cuvântul decât cu o singură ocazie. Membrii parlamentului aşteptau cu sufletul la gură să audă ce avea de gând marele savant să spună. Newton a venit la tribună şi a cerut … “să se închidă o fereastră că-i curent şi îl trage”! Apoi s-a aşezat jos pe scaun.
***
Ca să vedeţi cât de mult i se dusese vestea lui Newton, ei bine, aflaţi că într-o zi i-a scris chiar “Fiul Cerului”, nimeni altul decât împăratul Chinei. Acesta l-a felicitat pe savant în epistolă. Cât despre adresa destinatarului, aceasta era: Lui Newton, în Europa. Şi Newton a primit scrisoarea.
***
Newton, l-a invitat o dată pe un amic de-al său la masă. Acesta vine la ora fixată şi, ca să nu deranjeze, se duce direct în sufragerie, aşteptându-l pe ilustrul său amic să termine lucrul şi să vină la masă. Dar Newton nu mai ieşea din biroul său de lucru. Atunci prietenul, răzbit de foame, se aşeză la masa, pe care era un pui fript sub un clopot, mănâncă o jumătate de pui şi plecă fără să-l avertizeze pe Newton. Mult mai târziu l-a răzbit foamea şi pe Newton. Savantul uitase complet de invitaţia pe care o adresase prietenului său. Newton vine în sufragerie, vede că e lipsa o jumătate de pui şi-şi spuse: “Uite ce distrat sunt; am mâncat şi am uitat”. Şi se întoarce la lucru.
***
O altă anecdotă care circulă și astăzi printre studenții de la Cambridge spune că pe vremea când studia la Trinity College, Isaac Newton ar fi inventat ușa pentru pisică. Da, ați citit bine, povestea spune că savantul ar fi tăiat două găuri în ușa camerei sale închiriate. Prima era mai mare și era pentru pisica sa, iar cea mică, aflată în vecinătatea primei uși urma să fie folosită de puii pisicii. Probabil că nu e decât o scorneală menită să ilustreze credința multora că acolo unde este inteligență și prostia e multă. O rudă a lui Newton care îndeplinise o vreme și funcția de secretar al acestuia, susținea că savantul nu avusese niciodată câine ori pisică.