Razboi civil intre sustinatorii imparatului si cei ai shogunului
Imparatul Mutsuhito era propulsat la doar 15 ani pe tronul Japoniei, in urma evenimentelor ce poarta denumirea de “Restaurarea Meiji”. El devine astfel, conform noii constitutii simbolul statului si al unitatii natiunii. Regimul Meiji a inceput ca o alianta intre provinciile Satsuma si Choshu, sustinute de Tosa si Hizen. Scopul acestei aliante a fost restituirea puterii in mainile imparatului, considerat conducatorul de drept al Japoniei si eliberarea tarii de influentele barbare, straine. Acest lucru nu a fost posibil decat dupa dupa un razboi civil sangeros intre sustinatorii tanarului imparat si cei ai ultimului shogun al dinastiei Tokugawa. Acesta din urma, isi va depune insemnele puterii in ziua de 9 decembrie 1867. Ultimele ramasite militare ale vechii oranduiri sunt definitiv distruse odata cu inabusirea revoltei de la Satsuma in 1877.
Marii lorzi feudali, denumiti daimyo, au fost obligati sa renunte la pamanturi, s-a format un guvern, s-a stabilit un sistem de impozitare centralizat si s-au pus bazele unei armate de recruti. Desigur, pentru daimyo si unii samurai a fost o perioada grea, caci societatea reclama un nou tip de om, intreprid, cunoscator al unor meserii, priceput, specialist, creator de bunuri. Multi samurai vor claca si vor deveni portari, politisti, factori postali sau vor ingrosa randurile proletariatului industrial si agricol.
De la Japonia feudala in epoca moderna
In aprilie 1868, la numai 3 luni de la venirea sa pe tron imparatul ajutat de sfetnicii sai a emis Juramantul Carta. Articolul 5 este cel mai important pentru ca prevedea “inmagazinarea de cunostinte din lumea intreaga menite sa intareasca patria”. Atitudinea Japoniei se schimba radical; acum este pregatita sa invete si sa asimileze cunostintele adversarului. Tratatele inegale semnate in ultimii ani ai Shogunatului trebuiau revizuite iar tara trebuia tratata pe picior de egalitate.
La 23 decembrie 1871, pleca din portul Yokohama, printul Iwakura conducatorul primei misiuni japoneze de mare amploare, in afara granitelor, in calitate de ambasador extraordinar si plenipotential pentru Statele Unite si Europa. La 11 februarie 1889 eforturile de modernizare ale niponilor erau incununate prin adoptarea primei constitutii depline din afara lumii occidentale. Un an mai tarziu au loc primele alegeri parlamentare, arena politica fiind ocupata de doua partide principale: Seiyukai, liberal si Kaishinto, progresist.
In doar doua decenii se facusera progrese remarcabile in toate domeniile, incepind cu economia si terminind cu religia sau literatura. Modernizarea devenise cuvantul de ordine si in consecinta se copiau obiceiurile occidentalilor comitindu-se insa si destule excese. La un moment dat se vorbeste chiar de adoptarea limbii engleze pentru a putea trata pe picior de egalitate cu ceilalti. Guvernul Meiji a abolit vechiul sistem feudal japonez al senioriilor inlocuindu-l cu unul aristocratic dupa modelul britanic existent cu baroni, duci si earli si redesenind literalmente harta Japoniei prin crearea noilor unitati administrative numite prefecturi.
Zaibatsu si rolul sau in politica si industrie
In ciuda eforturilor sustinute economia nu a dus-o prea bine in primii ani ai perioadei Meiji. Cauzele au fost numeroase, intre ele putindu-se numara slaba performanta a intreprinderilor guvernamentale, retribuirea numerosilor consilieri straini, a fostilor samurai ramasi fara ocupatie precum si rebeliunile. Statul a trebuit sa-si vanda o parte importanta din industrie intreprinzatorilor privati pentru a face fata situatiei. O buna parte din aceasta a incaput pe mana unui mic grup de potentati ce vor capata mai tarziu denumirea de zaibatsu sau “clici financiare”. De altfel, in mainile acestor oligarhi va ajunge, in buna masura, si puterea politica. Nu de putine ori premierul era desemnat dupa ce in prealabil era indelung cercetat si aprobat de acestia.
Incet, incet au aparut si primele rezultate. Importul de tehnologie performanta, expertii straini si studentii intorsi de la studii din strainatate, au ajutat la edificarea unei industrii moderne. Pentru a pune mana pe tehnologia vestica, companiile japoneze au format societati mixte cu cele nord-americane si europene. Binecunoscutul gigant de azi, NEC (Nippon Electric Company) a fost fondat in 1899 ca firma mixta formata dintr-o companie americana, Western Electric si un agent japonez. Un alt gigant, Toshiba, a pornit ca firma mixta la inceputul anilor 1900, fiind compusa din General Electric din America si doua companii japoneze, Tokio Electric si Shibura Electric (parte din grupul Mitsui).
Cresterea rolului militar al Japoniei in zona
In plan militar efectele noilor masuri isi vor face rapid simtite prezenta. Superioritatea tacticilor navale britanice se va dovedi decisiva in conflictul cu China incheiat in 1895. Achizitiile teritoriale dobandite pe seama invinsului sunt prima etapa a constituirii unui imperiu nipon in Asia, asta chiar si in conditiile renuntarii la peninsula Liaotung la presiunea Germaniei si a Frantei. Japonia dobandea ceva la care ravnise mult mai mult: respectul vesticilor si revizuirea cel putin partiala a tratatelor inegale. Curand un pact militar incheiat pe picior de egalitate, in 1902, cu Marea Britanie va consfinti intrarea Japoniei in clubul celor mari.
Devenind primul stat asiatic posesor de colonii, Japonia isi rezolva dintr-o data o multime de probleme. In primul rand obtinea resurse fara de care economia sa era practic sugrumata. In al doilea rand, dobandea noi piete de desfacere pentru produsele sale manufacturate si nu in ultimul rand avea o supapa pentru populatia sa in continua crestere. Densitatea populatiei era in acea perioada una dintre cele mai mari din lume iar sporul demografic ajunge in preajma celui de al doilea razboi mondial la cifra de 1.300.000 de locuitori anual. Viata nipona era dominata de teama unei suprapopulatii, care se va simti din ce in ce mai stanjenita intre fruntarii atat de inguste. Este stiut faptul ca Japonia pe langa faptul ca nu dispune de bogatii de subsol suficiente nu are nici suficient teren agricol, cel existent fiind exploatat la maximum posibil.
Victoria navala, decisiva din stramtoarea Tsushima din razboiul cu Rusia Tarista din 1904-1905 i-a intarit si mai mult pozitia. Pacea incheiata la Portsmouth, chiar daca nu i-a adus despagubiri financiare, totusi, faptul ca era prima natiune asiatica ce zdrobea o putere vestica i-a adus un prestigiu imens. Japonia detinea in acel moment Taiwanul, o parte din Sahalin, teritorii in Manciuria si recunoasterea intereselor in Coreea. Peste doar cativa ani, n 1910, Coreea avea sa fie pur si simplu anexata, Japonia impunindu-si propriile legi.
In 1912, la moartea imparatului Meiji, se incheia una dintre cele mai importante epoci in istoria Japoniei. Bilantul acestei lungi perioade este impresionant. In doar 50 de ani, o tara despre a carei existenta se stia atat de putin, fiind desconsiderata si ignorata a acces la statutul de superputere, cea mai mare realizare a vreunei natiuni in istoria lumii. In acelasi timp, odata cu restaurarea cultului imparatului, numit si tennoism, in mentalitatea nipona se va produce o schimbare cu efecte extrem de nocive in plan politic. Adoratia pentru imparat a fost folosita de grupurile nationaliste, militarite in scopul promovarii unei politici expansioniste.
Comments are closed.