Henric VIII, regele Angliei, hotărî să trimită un episcop la Francisc I, regele Franţei, într-o vreme când relaţiile dintre cei doi monarhi erau foarte încordate. Episcopul îi spuse că misiunea încredinţată îi punea viaţa în primejdie.
– Să nu-ţi fie teamă! ripostă Henric. Dacă Francisc te va ucide, voi pune să fie decapitaţi francezii aflaţi în puterea mea.
– Vă cred, spuse episcopul. Mi-e teamă însă că nici unul din capetele lor nu se va potrivi pe umerii mei!
***
Anne Boleyn a fost a doua soţie a lui Henric VIII al Angliei. Înţelegând că urmează să fie executată din ordinul iubitorului ei soţ această i-ar fi scris următoarele: “Ai avut mereu grijă de ascensiunea mea: dintr-o femeie oarecare m-ai făcut marchiză; din marchiză, m-ai făcut regină şi din regină mă înalţi acum la rangul de sfântă!”
***
Când marelui umanist şi om de stat, Sir Thomas More (1480-1535) i s-a comunicat că regele Henric VIII în marea sa bunătate şi dând dovadă de clemenţă i-a comutat sentinţa de condamnare la moarte într-una de simplă decapitare ar fi spus: Mă rog l-a Dumnezeu ca toţi prietenii mei să fie feriţi de aşa o clemenţă.”
***
Şi tot Thomas Morus înainte de a fi pregătit pentru execuţie a fost întrebat de bărbierul închisorii dacă nu doreşte să fie tuns, lucru ce l-ar fi scutit pe călău de grija de a rata ţinta şi pe el de chinuri. Acesta i-a răspuns însă:
-Prietene, nu merită să cheltuiesc banii pentru un cap care nu mai este al meu…
***
Că Henric VIII era un mare gurmand şi un mare pasionat de vânătoare nu e o noutate. Ceea ce se ştie mai puţin este că era şi un iubitor de artă, printre preferaţii săi numărându-se şi pictorul Holbein (1497-1543). Se povesteşte că odată, un nobil de la curtea sa i s-a plâns regelui de lipsa de maniere a pictorului şi a cerut pedepsirea acestuia.
-Regret, a replicat regele, dar îmi este cu neputinţă. Zece oameni de rând pot să-i înnobilez oricând, dar zece nobili nu-i voi putea niciodată transforma în pictori asemenea lui Holbein.