Care este originea numelui continentului american?

Exista cateva mari “adevaruri” pe care le-am invatat in scoala la orele de istorie, cu toate ca lumea stiintifica, de mai multi ani, a demonstrat clar ca lucrurile nu sunt chiar atat de sigure cum ne imaginam noi. In privinta Americii pun pariu ca toata lumea a auzit ca a fost descoperita de Cristofor Columb si asta invatam la scoala cu toate ca in ultima vreme apar probe tot mai clare ca tarmurile Lumii Noi fusesera atinse de vikingi cu cateva sute de ani mai devreme. Se speculeaza chiar ca genovezul Columb ar fi stiut exact unde merge, el avand o harta precisa a continentului ramasa de la alti exploratori anonimi. Dar despre aceste ipoteze voi scrie cu alta ocazie. Varianta oficiala si pe care sunt mai dispus totusi sa o cred este aceea ca navigatorul italian a plecat intr-adevar sa gaseasca un drum spre Indii, iar cel care a priceput ca a dat peste pamanturi neexplorate, a fost florentinul Amerigo Vespucci.

Vespucci a fost cel care prin doua scrisori anunta practic descoperirea unui al patrulea continent, (Mundus Novus) diferit de cele cunoscute de antici. Cu alte cuvinte, Amerigo Vespucci descopera un continent pe care astazi il numim America. Deci, nu mai incape indoiala ca numele America vine de la prenumele Amerigo. Asa sa fie oare?

Continentul se putea numi foarte bine si Columbia, din moment ce nimeni nu se indoieste ca el,Cristophor Columb a fost primul reprezentant al Europei care a pus piciorul pe pamantul american. Sau se putea numi, la fel de bine, Vespuccia, pentru ca acesta era numele familiei exploratorului florentin. Nicaieri in lume vreun pamant, golf, rau ori munte nu a primit vreodata prenumele descoperitorului ori a suveranului in numele caruia se facea expeditia. Iata cateva exemple: raul Hudson, Tasmania, insulele Cook, insulele Sandwich, Rhodesia si putem continua. Si cu toate acestea, vastul continent a primit un “nume de prenume”?! Ba mai mult nu s-a numit Ameriga de la Amerigo, ci America.

Cand apare in istorie numele America?

Prima lucrare in care este mentionat numele America apare in aprilie 1507, la un an dupa moartea lui Columb. Se intampla intr-un mic orasel german din Lorena, numit Sankt Didel ( astazi Saint-Dié in Franta) unde functiona un cerc stiintific compus dintr-o serie de invatati umanisti. Intre acestia se numara cartograful german Martin Waldseemüller si poetul Jean Basin. In lucrarea cu nume greoi, “Introducere in cosmografie cu necesarele fundamente de geometrie si astronomie cuprinzand cele patru calatorii ale lui Americo Vespucci si, inafara de aceasta, descrierea Universului, ca si a partilor globului pamantesc necunoscute de Ptolemeu si care au fost descoperite in vremea din urma”, Amerigo dupa cum se observa in titlu, devine dintr-odata Americo, iar continentului nou descoperit, ne spune Martin Waldseemüller, i s-a dat numele exploratorului. In anexa lucrarii apar si cele doua faimoase scrisori ale lui Amerigo Vespucci. In cele 1000 de exemplare ale hartii lumii desenate de cartograful german apare si continentul descoperit impreuna cu un portret al exploratorului.

Pagina in care Martin Waldseemüller mentioneaza America

 

“Dar acum acele teritorii au fost explorate temeinic si un al patrulea teritoriu a fost descoperit de Amerricus Vespuccius, asa cum se va vedea in apendice: Nu vad niciun motiv pentru care cineva s-ar impotrivi sa numim acest teritoriu dupa Americus, care l-a descoperit si care este un om intelept. Amerige, asta e, Tara lui Americus, sau America: din vreme ce amandoua Europa si Asia si-au luat numele de la femei.”

Ceea ce trebuie retinut este faptul ca nu savantii din Saint-Dié au botezat noul continent, ci ca ei au preluat denumirea de America si au incercat sa-i dea o explicatie. Nicaieri un teritoriu nu e botezat de cei care traseaza hartile ci de cei care le locuiesc (vezi teritoriile nord-americane Delaware, Ohio etc) sau de cei care le descopera. O vreme ele circula sub forma orala.

 

America vine de la Amerigo Vespucci sau de la numele unui trib de amerindieni?

La 1874 un explorator si geolog britanic, Thomas Belt isi publica intr-o carte o serie de impresii si descoperiri facute in urma unei calatorii in America Centrala. Ceea ce ne retine atentia este prima mentiune a unui trib de bastinasi rupti de civilizatie care isi spun americi. Primul care a sesizat aceasta ciudatenie si a facut o serie de cercetari, publicand un studiu pe aceasta teme, a fost un eminent geolog american de origine elvetiana[1], pe nume Jules Marcou (1824-1898)

Harta intocmita de Jules Marcou infatiseaza teritoriile locuite de indienii Amerrique, precum si locul unde a acostat Columb in cea de-a patra sa calatorie.

 

In cadrul congresului tarilor latino-americane gazduit de Paris, din anul 1890, lumea stiintifica a luat pentru prima data contact cu teza sustinuta de Jules Marcou potrivit careia numele de America nu i se datoreaza celebrului explorator ci unui trib de indieni din Nicaragua.

O ipoteza interesanta

Americ, Amerrique sau Amerique este numele purtat de o populatie amerindiana care in secolul al XV-lea ocupa platourile muntoase dintre Juigalpa si Libertad din provincia Chontales in America Centrala. Din jurnalul lui Columb aflam destul de exact care sunt locurile in care ar fi putut acosta. In timpul celei de-a patra expeditii, in septembrie 1502, spaniolii arunca ancora la gurile lui Rio Esconido. Bastinasii pe care ii intalnesc sunt prietenosi si mai au o calitate: au podoabe din aur pe care sunt dispusi sa le cedeze in schimbul unor mici atentii. Dar conquistadorii sunt lacomi. Ei cauta acel Eldorado de unde provine tot acest aur, asa ca le cer indienilor sa le arate de unde il au. Membrii tribului le indica muntii situati in apus si le spun ca aurul vine de la Amerricos. Ei sunt minerii care extrag aurul si il schimba cu alte triburi pentru produsele de care au ei nevoie. Cand expeditia spaniola se intoarce in Europa incep sa se raspandeasca povestile despre tara americilor cea incarcata de aur lucru dovedit cu varf si indesat de podoabele din aur masiv pe care membrii expeditiei le-au adus cu ei.

Columb intalnindu-i pe indieni in 1492 (gravura)

 

Bibliografie

Jules Marcou, “Amerique, Amerigho Vespucci and America” in Annual Report of the Board of Regents of the Smithsonian Institution, Goverment Priting Office, Washington, 1890

John W. Hessler, “THE NAMING OF AMERICA”, GILES in association with The Library of Congress, Washington, D.C., 2008

de Voicu Hetel


[1] In unele lucrari sau site-uri web, Jules Marcou este considerat francez.

Related Post