Ce inseamnă a tăia nodul gordian?

Ce este nodul gordian?

Denumirea provine de la Gordias, regele Frigiei[1] si tatal legendarului rege Midas care putea transforma in aur orice obiect doar prin simpla atingere. Ei bine, acest Gordias la inceput, nu era decat un taran sarac, cu doua perechi de boi, cu ajutorul carora isi lucra pamantul. Intr-o zi, pe cand ara, un vultur s-a asezat pe jugul carului sau unde a ramas neclintit pana cand omul a ispravit ziua de lucru. Uimit de ce vazuse, Gordias a plecat sa povesteasca intamplarea unor prezicatori. In apropierea unui sat, el intalneste o fata care-i explica semnele aratandu-i ca trebuie sa-i aduca o jertfa lui Zeus. Dupa ce savarseste ritul jertfei, Gordias se casatoreste cu fata si are un copil, pe Midas. Cand Midas ajunge la maturitate, pe tronul Frigiei nu se afla nimeni. Intre frigieni au loc conflicte, dar un oracol a prevestit ca cel care va reusi sa urce cu carul pana in templul lui Jupiter (Zeus)[2] avea sa devina stapanul tarii[3]. Gordios indeplineste profetia, este incoronat, iar carul sau ramane in semn de ofranda in templul zeului. Carul lui Gordias avea o roatalegata de osie cu un nod atat de complicat incat nimeni nu reusise vreodata sa-l desfaca.

Fragment dintr-un mozaic descoperit la Pompeii care-l infatiseaza pe Alexandru Macedon

Multi ani mai tarziu, in anul 334 i. Hr., Frigia este invadata de Alexandru cel Mare, omul care va schimba pentru totdeauna fata lumii antice. La Gordion, Alexandru primeste intariri din Macedonia si Grecia in vederea marii confruntari cu armata persana. In centrul acestui oras sacru al Frigiei se gaseste in templul lui Jupiter nodul jugului de la carul regelui Gordios. O noua legenda se nascuse insa. Potrivit acesteia omul care ar fi fost in stare sa dezlege complicatul nod, acela urma sa ajunga stapanul Asiei. Nodul, arata Arrianus, era facut din coaja de corn si fusese astfel innodat incat nu i se vedeau capetele.

Alexandru Macedon a aflat de profetie si s-a dus si el la templu inconjurat de o multime de apropiati de-ai sai si de curiosi, ca sa incerce si el ceea ce toti cei de dinaintea lui nu izbutisera. S-a sucit, s-a invartit, s-a gandit, dar n-a fost chip sa poata dezlega nodul, asa incat s-a infuriat asa de tare incat a tras sabia din teaca si l-a taiat. Cel mai mult s-a temut ca in cazul in care nu va reusi sa se prezinte ca un invingator, populatia din provinciile smulse de la persani sa nu se revolte impotriva stapanirii sale. Potrivit lui Quintus Curtius Rufus cuvintele rostite atunci de Alexandru ar fi fost: Nihil interest quomodo solvantur[4]. Atat Alexandru, cat si cei care asistasera, au plecat din templu cu sentimentul ca prezicerea cu privire la desfacerea nodului urma sa se implineasca. Si parca pentru a sublinia ca si zeii luasera act de acest lucru, in noaptea aceea, cerul a fost brazdat de fulgere si tunete.

 

Statuie a lui Alexandru cel Mare aflata la Istambul

Prezicerea oracolului s-a adeverit dupa cum ne spune istoria. Alexandru Macedon i-a invins pe persi si a cucerit toata lumea cunoscuta la acea data. Pe bietul rege persan, Darios, care-i scapase printre degete dupa batalia dcisiva de la Issos, avea sa-l urmareasca pana la capat pentru ca asa cum prevedea legenda, Asia nu putea avea doi regi. Alexandru cel Mare care desfacuse in felul sau nodul gordian trebuia sa indeplineasca astfel profetia, devenind unic stapanitor.

Ce inseamna a taia nodul gordian?

Expresia a ramas in istorie avand un sens metaforic. Nodul gordian reprezinta un lucru greu de desfacut, de rezolvat, o problema complicata. A taia nodul gordian este solutia simpla, usoara, directa si in acelati timp brutala prin care se iese din impas fara batai de cap. Problema este transata intr-un mod neasteptat.

Bbliografie

Arrianus “Expeditia lui Alexandru cel Mare in Asia”, Editura Stiintifica si enciclopedica, 1966

Quintus Curtius Rufus – “Viata si faptele lui Alexandru cel Mare” 2 volume, Editura Minerva, 1970

Mihai Gramatopol “Civilizatia elenistica”, Editura Orientul latin, Brasov 2000

de Voicu Hetel


[1] Teritoriu aflat in partea de nord-vest a Asiei Mici

[2] In scrierile anticilor latini apare de multe ori mentionat numele lui Jupiter, zeul suprem al romanilor, care detine acelasi rol ca si Zeus.

[3] Arrianus spune ca oracolul ar fi adus vestea ca viitorul rege va sosi inaintea lor intr-un car pentru a curma neintelegerile dintre ei. Si intr-adevar, Midas impreuna cu parintii sai sosesc intr-o caruta pentru a lua parte la discutii.

[4] Sensul expresiei ar fi acela ca nu importa pentru nimeni modul in care gasesti solutia unei probleme

Related Post