Geneza Regulamentelor Organice (I)

Piotr Pahlen 1778-1864

Ce sunt Regulamentele Organice?

Sunt legile fundamentale ale Moldovei si Munteniei, adevarate constitutii, de inspiratie tarista, venite sa suplineasca vidul legislativ existent. In cele doua Principate, in ciuda existentei legiuirii lui Caragea si a codului lui Calimah, domneste haosul. Denumirea de Regulament Organic si nu aceea de Constitutie, cum era firesc, se datoreaza rusilor, pe care termenul ii cam speria asociindu-l ideii de revolutie, sugereaza P.P. Panaitescu.

Regulamentele Organice au avut o insemnatate deosebita in istoria Principatelor Romane. Au aparut primele institutii ale statului modern, iar prin organizarea aproape identica, s-a contribuit in mod decisiv la pregatirea unirii Moldovei cu Muntenia in 1859.

Cum au aparut Regulamentele Organice?

Iesita invingatoare din razboiul cu Imperiul Otoman, desfasurat ca multe altele, pe teritoriul celor doua Principate, Rusia Tarista obtine o serie de facilitati prin tratatul de la Adrianopol (1829). Este abolit monopolul turcesc asupra comertului Tarilor Romane, sunt restituite raialele Braila, Turnu si Giurgiu iar principiile conventiei de la Akkerman (Cetatea Alba) din 1826 sunt completate in “Actul separat relativ la principatele Moldovei si Tara Romaneasca”. Prin acestea Poarta se obliga “sa confirme regulamentele administrative care, in timpul ocuparii acestor doua provincii de catre armatele curtii imperiale au fost facute potrivit dorintei exprimate de adunarile formate din cei mai notabili locuitori ai tarii si care vor trebui pe viitor sa serveasca drept baze pentru oranduirea interna a celor doua provincii, bineinteles in masura in care numitele regulamente nu vor aduce nici un prejudiciu drepturilor de suveranitate ale Sublimei Porti” Primele legi fundamentale ale noastre apar, asadar ca o consecinta a acestui tratat.

Contele Pavel Kiseleff (1788-1872)

Cine a conceput Regulamentele Organice?

Ocupatia ruseasca inceputa in 1828, a durat pana in 1834, cand otomanii au reusit sa achite despagubirile de razboi invingatorului. Pentru cele doua Principate a existat, din partea Rusiei, o administratie unica. Primul guvernator a fost generalul Fiodor P. Pahlen, caruia i-a succedat P.F.Jeltuhin. Din 12 noiembrie 1828, dupa moartea lui Jeltuhin, este numit guvernator generalul conte Pavel Kiseleff. In timpul administratiei sale sunt elaborate cele doua Regulamente Organice, inspirate de politica Petersburgului. Pentru alcatuirea lor s-au format cate o comisie a cate patru membri, pentru fiecare Principat. Doi membrii erau numiti din partea Rusiei iar ceilalti doi alesi de Adunarea Obsteasca si un secretar. Comisia munteana era compusa din banul Grigore Baleanu si vornicul Gheorghe Filipescu din partea Rusiei, precum si din alesii Adunarii Obstesti, logofatul Stefan Balaceanu si hatmanul Alexandru Vilara. Secretar era Barbu Stirbey. Din comisia Moldovei faceau parte vornicul Costache Conache si vistiernicul Iordache Catargiu din partea Adunarii si vornicul Mihail Sturza impreuna cu vistiernicul Constantin Pascanu din partea Imperiului Tarist. Secretar era Gheorghe Asachi. Sursele de inspiratie pentru redactarea constitutiilor au fost raportul consilirului de stat D.B.Daskov ce fusese insarcinat cu realizarea unei anchete in Principate si cu elaborarea instructiunilor ce aveau sa stea la baza lucrarilor de redactare a legislatiei, rapoartele consulilor rusi din Principate, precum si memoriile boieresti adresate Rusiei. In 1830, cele doua Regulamente, foarte asemanatoare, sunt gata dupa dezbateri aprinse, si sunt trimise spre validare Curtii de la Petersburg. O comisie speciala le analizeaza si include o serie de prevederi menite sa asigure Rusiei un control sporit. Textul amendat, este adoptat de Adunarile Obstesti (in mai la Bucuresti si in octombrie 1831 la Iasi). Primele constitutii intra in vigoare incepind cu 1 iulie 1831 in Muntenia si 1 ianuarie 1832 in Moldova.

de Voicu Hetel

citeste si continuarea aici

© Copyright Hetel.ro 2011.

4 thoughts on “Geneza Regulamentelor Organice (I)”

  1. interesant.
    Lex antiqua valchorum intra in calcul?

    1. Voicu says:

      Legile Pamantului sau Legile nescrise au existat dintotdeauna, iar in comunitatile izolate functioneaza mai bine chiar, decat cele scrise.

Comments are closed.

Related Post

Scrierea chirilicaScrierea chirilica

de Voicu Hetel Originea alfabetului chirilic Alfabetul chirilic folosit de majoritatea popoarelor slave si-a luat denumirea de la Chiril (numit si Constantin Filosoful 827 – 869), apostolul slavilor. Acesta impreuna