Răscolind printre cărţi, am găsit câteva informaţii interesante despre cultura orăştiana de acum un veac şi mai bine. Mă grăbesc să le public în speranţa că poate vi se vor părea interesante. Ei bine, după cum bine ştiţi, la 1911, Orăştia se putea mândri cu o editură. Se numea Librăria Naţională şi era înfiinţată de Sebastian Bornemisa (12 iunie 1890 – 16 iulie 1953), importantă personalitate în lumea politică şi literară interbelică. Nu voi insista asupra sa pentru că au făcut-o alţii mai bine (vezi aici). Bornemisa, care îşi făcuse o parte din studii la Orăştie rămăsese legat sufleteşte de acest loc. Aşa se face că Orăştia ajunge un punct important pe harta culturală a Transilvaniei.
La 1912, editura patronată de Sebastian Bornemisa este cea care îl lansează pe Victor Eftimiu. Viitorul director al Naţionalului din Bucureşti debuta la Orăştie cu volumul intitulat “Poemele singurătăţii Imnuri creştine – cântece de oraş”
Şi tot la Librăria Naţională, în acelaşi an 1912, îşi făcea debutul un alt mare scriitor: Liviu Rebreanu. Volumul său intitulat “Frământări” este o culegere de nuvele.