Morcovul
Este greu sa concepem astazi o zi din viata noastra care sa nu includa in meniu cartoful, rosia, porumbul, cafeaua, piperul, tutunul sau zaharul. Cateodata avem impresia ca ele erau ceva obisnuit si se gaseau din belsug si pe mesele inaintasilor nostri. Realitatea este insa ca multe dintre acestea nici macar nu erau imaginate ca ar putea exista acum 500 de ani. In legatura cu aceste plante, dar si cu altele exista o multime de mituri si istorioare aparute cu mult timp in urma, mai mult sau mai putin credibile.
Morcovii te ajuta sa vezi mai bine?
Ati auzit deseori in copilarie indemnul de a manca morcovi. Iepurele va era imediat dat ca exemplu in sustinerea acestei teorii al carei cel mai solid aliat era Bugs Bunny. Nimeni nu avea o vedere mai agera decat iepurele si responsabil pentru asta nu putea fi decat morcovul. Odata cu avansul medicinei acest mit incepe insa sa se destrame. E adevarat ca morcovii contin vitamina A, se arata in toate studiile stiintifice, dar de aici si pana la o imbunatatire a capacitatii vizuale e cale lunga.
Dar cum a aparut mitul morcovului?
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, presa britanica a scris mai multe articole despre un as al RAF pe nume Cunnigham. Acesta se facuse remarcat in timpul “Bataliei Angliei” reusind sa doboare mai multe bombardiere germane care efectuau raiduri de noapte. Unul dintre motivele pentru care erau scrise aceste articole tinea in principal de moralul populatiei care era zdruncinat de blitzkriegul nazist. Mai era insa si un motiv ascuns. De-a lungul celui de-al doilea razboi mondial Aliatii au beneficiat de doua mari avantaje: radarele care-i ajutau sa detecteze numarul si directia de zbor a inamicului si aparatul german “Enigma”, cu ajutorul caruia decodificau mesajele si ordinele pe care le primeau nemtii. Ca sa explice succesele incredibile pe care le aveau pilotii britanici Serviciu de Informatii Britanic era interesat sa raspandeasca printre altele si zvonul ca pilotii manancau regulat morcovi care-i ajuta sa vada mai bine. Cunningham si alti piloti ca el, trebuie spus ca avea aparatul sau de zbor echipat cu un radar, ceea ce ii permitea sa-si detecteze cu usurinta inamicii, lucru pe care germanii nu il stiau si nu trebuiau sa il afle. Pe avioanele nemtesti, primele radare au aparut abia in 1943. Pentru ca smecheria sa functioneze, presa a tesut in jurul sau o legenda. Englezii au aflat in ianuarie 1941, ca acesta avea o vedere nocturna cu totul exceptionala asemenea unei feline. Cunningham a capatat porecla de Cats-Eyes, adica Ochi de Pisica. Dieta sa, spuneau ziarele, consta in principal din morcovi care contin vitamina A esentiala pentru a-si mentine calitatile de vanator nocturn. Ministerul Alimentatiei a incurajat si el acest mit pentru a-i determina pe englezi sa manance cat mai multi morcovi care se gaseau cu usurinta. Atat de bine a functionat masina de propaganda incat, oamenii au ajuns sa creada cu adevarat ca o cura cu morcovi te ajuta sa vezi mai bine. Culmea este a am auzit si destui doctori sustinand cu convingere acest lucru.
Morcovul, trebuie spus ca la acea data nu se afla pe lista alimentelor folosite in mod normal de englezi. Obiceiurile lor culinare trebuiau insa sa se schimbe, pentru a face fata efortului de razboi si ce inlocuitor pentru dulciuri putea fi mai bun, la acea vreme, daca nu un morcov pe bat?
Si ca o paranteza, morcovii contin intr-adevar vitamina A, care te ajuta sa vezi mai bine pe lumina slaba, dar la fel de bine poti consuma si spanac.
de Voicu Hetel
Articole asemanatoare
Istorii si mituri cu fructe si legume (II)
Comments are closed.