Ce este o fibulă?
Fibula este un accesoriu vestimentar, echivalentul unei agrafe sau al unui ac de siguranta, intrebuintat de antici pentru a-si prinde imbracamintea. Fibulele se impart in numeroase categorii in functie de perioada istorica, zona geografica, forma, materialul din care au fost confectionate si civilizatia careia ii apartin. Cele mai cunoscute si valoroase fibule aflate pe teritoriul Romaniei si pe care le puteti admira la Muzeul National de Istorie din Bucuresti sunt cele patru din Tezaurul de la Pietroasa.
Din istoriile lui Herodot aflam o anecdota interesanta cu privire la fibule. Prin anul 485 i. Hr. intre cetatile Atenei si Eginei se desfasura un razboi. Se pare ca atenienii, in ciuda iscusintei si organizarii lor sunt totusi batuti. Din tabara invinsilor pleaca un mesager cu misiunea de a aduce vestea proasta locuitorilor Atenei. In clipa in care nefericitul om anunta dezastrul din fata Eginei, femeile celor cazuti in lupta, il inconjoara, il asalteaza cu intrebari si de furie si neputinta se razbuna pe acesta. Solul este strapuns din toate partile de acele fibulelor ce impodobeau hainele atenienelor. Omul moare ca urmare a ranilor astfel provocate de aceste bijuterii aparent inofensive, dupa ce supravietuise unei batalii din care nu multi scapasera intregi. Imaginea este atat de impresionanta pentru barbatii ramasi, incat acestia au hotarat, dupa cum arata Herodot, sa le dea femeilor o pedeapsa pe masura. Din ziua aceea, femeile Atenei li se impune o alta tinuta, o tunica astfel croita, incat sa nu necesite prezenta fibulelor ori a acelor in general.
Cat de adevarata o fi fost povestea lui Herodot nu putem sti cu siguranta. Cea ce stim insa este ca fibulele jucau un rol important in societatea antica. Ele aveau un rol important, asa cum am aratat, inlocuind practic nasturii sau fermoarele din ziua de azi, insa cele confectionate din metale pretioase puteau juca si rolul unor podoabe. O astfel de fibula, probabil destul de valoroasa, marca rangul si potenta financiara a posesorului. Pedeapsa pe care Herodot spune ca au primit-o femeile Atenei apare in aceasta lumina, ca o adevarata degradare civica.
de Voicu Hetel