Povestea spicului de grau

spectacol recomandat pentru categoria de varsta 2-6 ani

durata: 30 minute

Imagine din timpul atelierului sustinut pe 1 iulie 2012

Povestea spicului de grau s-a nascut ca un atelier de teatru la inceputul lunii iulie 2012. De mai multa vreme ma gandeam la realizarea unui spectacol pentru copii in care sa includ o serie de imagini si elemente care m-au insotit toata copilaria. O serie de senzatii si mirosuri mi-au ramas intiparite in minte din vremea cand bunicul meu morar impreuna bunica mea, coceau paine in cuptorul din fata casei. Aud inca in minte uriasele mecanisme ale morii care duduiau de dimineata si pana seara raspandind nori de pulbere fina de faina pe toate lucrurile din jur. Am in fata ochilor amintirea bunicului care, intors din moara care era lipita de casa noastra, isi scutura sapca si halatul. Inca mai tresar cand vad saci de grau sau de porumb pentru ca-mi vine in memorie magazia uriasa plina cu munti de boabe asteptand sa fie macinate. Povestea spicului de grau este povestea copilariei mele, povestea dorului de lucrurile marunte si simple care ma faceau candva atat de fericit.

Scenariul: Voicu Hetel

Regia: Voicu Hetel si Julieana Draghici

Scenografia: Delia Ionescu

Ilustratia muzicala: Robert Agarici

Primul spectacol a avut loc la Sala Rapsodia din strada Lipscani in data de 4 octombrie 2012. Tot atunci, spectacolul a concurat in cadrul festivalului international de teatru pentru copii “100, 1000, 1 milion de povesti” organizat de teatrul Ion Creanga.

Premii

Premiul “Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol dedicat copiilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani in cadrul celei de a VIII-a editii a festivalului “100, 1.000, 1.000.000 de povesti”

Participari in turnee

6-9 februarie 2014 participare cu spectacolele “Miraj într-un OU” şi “Povestea spicului de grâu” la “Small size, big festival”, în Newry, Irlanda de Nord. Evenimentul a marcat finalul proiectului european multianual “Small size, big citizens”, proiect din care face parte şi Teatrul Ion Creangă începând cu anul 2009.

6 iulie 2014 Teatrul Ion Creanga participa in premiera, la Festivalul Zilele Monteorului, editia V, desfasurat in statiunea Sarata Monteoru, judetul Buzau.

Despre Povestea spicului de grau

“Carisma actorilor, usurinta lor de a intra in relatie, realizarea unei naratiuni simple si coerente, accesibila mai multor categorii de varsta, fiecare dupa putintele sale, dupa experienta sa de viata si de cunoastere, a urmarit nu numai o initiere notionala intuitiva, palpabila si atragatoare, ci si o istorie cap-coada a rodirii, recoltarii graului, macinarii fainii si a preatirii si coacerii painii. Elementele de decor, sumare si ingenioase, la fel ca si muzica vioaie, au starnit tot interesul privitorilor, ca si pestatia proaspata a celor doi tineri acori.” Doina Modola – Teatrul Azi, nr. 12/2012

Related Post

Seminţe-SemiSeminţe-Semi

spectacol recomandat pentru categoria de varsta 18 luni – 3 ani durata: 25 de minute “Seminte” este un spectacol realizat de teatrul Ion Creanga in parteneriat cu compania LA BARRACCA

MofturiMofturi

Mofturi este o adaptare în cheie clasică, a scriitorului Ion Gârmacea, după schiţele lui I.L. Caragiale, Examen, Pedagog de şcoală nouă, Domnul Goe şi Vizita. Acţiunea se petrece într-o sală