Prabusirea imperiului sovietic

Cauze principale:

 

In plan extern

Dupa ce anii 70 marcasera o destindere a relatiilor internationale prin creearea C.S.C.E., la care au aderat 35 de state intre care si U.R.S.S., la sfarsitul deceniului incepe  noua etapa a Razboiului Rece. In 1979 supralicitind puterea de care dispunea, Uniunea Sovietica invadeaza Afganistanul. Cu ajutorul unuia dintre aliatii sai traditionali, Pakistanul, agresiunea sovieticilor este contracarata de catre Statele Unite. Afganii sunt antrenati si inarmati si in curand vor provoca mari pierderi invadatorului. Afganistanul devine Vietnamul sovieticilor.

La inceputul anului 1981 la Casa Alba vine Ronald Reagan. În politica externă, se remarcă prin deciziile sale ferme, lipsite de compromisuri, ceea ce duce la tensionarea relatiilor est-vest. Încurajează iniţiativa de apărare strategică (SDI) cunoscută sub expresia de “Războiul stelelor”, în confruntarea cu Uniunea Sovietica, in care vede un “Imperiu al Răului”. Satelitii antiracheta cu care americanii contracareaza rachetele intercontinentale sovietice depasesc la momentul respectiv tehnologia de care dispune U.R.S.S.. Pentru liderii de la Kremlin apare intrebarea daca merita sa-si cheltuiasca resursele pe inarmare in timp ce societatea intrase in criza.

In plan intern

Inceputul anilor 80 gaseste o asa numita “gerontocratie” in nomenclatura sovietica. Marea majoritate a oamenilor cu greutate din PCUS au varste cuprinse intre 70-80 de ani. E lesne de inteles de ce URSS nu va beneficia de o linie politica stabila si coerenta.

 

In noiembrie 1982 moare Leonid Ilici Brejnev. Acesta este si initiatorul doctrinei ce-i poarta numele care stipula ca era permisa o anumita “suveranitate limitata” a partidelor comuniste, dar niciunei tari nu-i era permis să paraseasca Pactul de la Varsovia. Dupa moartea sa are loc o lupta interna intre adeptii liniei sale si antibrejnevistii sprijiniti de Armata Rosie si KGB. Ultimii castiga si este ales Iuri Andropov, fost sef al KGB, fost ambasador la Budapesta in timpul revoltei din 1956. Moare si acesta dupa saisprezece luni, in februarie 1984, si e inlocuit de Constantin Ustinovici Cernenko. Cernenko, adept al lui Brejnev, a stopat tentativele de reformare a statului intreprinse de predecesorul sau. Dupa treisprezece luni moare si in cele din urma este ales cel mai tanar membru al Biroului Politic, Mihail Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov a introdus un suflu reformist nou ce il depasea pe al lui Hrusciov. Reformarea statului sovietic urma sa se faca prin perestroika, adica restructurare si glasnost, adica transparenta. Vechii nomenclaturisti trebuiau inlocuiti cu oameni noi, tineri mai apropiati de noile realitati.

Esecul reformelor initiate de Gorbaciov

Criza statului sovietic s-a acutizat. In plan economic se produce o scadere drastica a productiei iar in plan politic, lupta dintre vechea garda si reformisti este tot mai evidenta. In 19 august 1991 conservatorii incearca o lovitura de stat, in speranta opriri tavalugului in care intrase tara. Conducerea si-o asuma un grup de opt in frunte cu Valentin Pavlov. Doua zile mai tarziu lumea iese in strada si puterea este recucerita de Boris Eltin, viitorul om forte de la Moscova.

In plan extern imaginea Uniunii Sovietice este mai buna ca niciodata. O serie de dizidenti precum Aleksandr Soljeniţîn sau Andrei Saharov care se bucura de simpatie in Vest sunt repusi in drepturi. Mai mult renasterea nationala a balticilor, moldovenilor, a popoarelor caucaziene nu este reprimata. Tarile din componenta URSS au inceput sa-si ceara drepturile. La sfarsitul anului 1991 Rusia s-a autoseparat de celelalte state iar URSS a disparut pentru totdeauna din istorie.

Concluzii

URSS s-a prabusit datorita comunismului, datorita esecului acestui sistem, al constrangerilor impuse, al lipsei libertatii de gandire si de exprimare. O alta cauza a fost falimentul economic si social datorat, in parte cheltuielilor uriase in domeniul militar dar si ineficientei economiei de tip socialist. Revolta popoarelor, dorinta lor de a se autoguverna a contribuit si ea desigur la destramarea URSS

de Voicu Hetel

© Copyright Hetel.ro 2011.

Related Post

CercetasiiCercetasii

In 1914, se constitue legal Asociaţia Cercetaşilor României Prin aceasta s-a consacrat denumirea de cercetaş pentru  aceea de boy-scout. Primii cercetasi apar în 1907 în Anglia, ca o încercare de a