Prostii sub clar de luna

de Teodor Mazilu

DISTRIBUTIA

Ortansa – Veronica Gheorghe

Clementina – Rodica Bistriceanu

Gogu – Valentin Ghibaltovschi

Emilian – Vitalie Ursu

Vasilica – Dana Vitcu

Mama – Catalina Cristea

Tatal – Voicu Hetel

Regia artistica, ilustratia muzicala si scenografia: Ion Dore

Asistent regie: Valeria Cristia

Muzica: Nicu Caraignat

Coregrafia: Olimpia Rosca

Iata ce scria criticul Valentin Silvestru despre ecourile starnite in epoca de piesa lui Mazilu.

“Moralitatea moderna, de ampla genaralitate, Prostii sub clar de luna e o comedie satirica de inalt voltaj si actualitate eternal. Mentiunea autorului: Actiunea se petrece in zilele noastre nu mai are referinta calendaristica. In 1962 avea insa, si a fost perceputa, cu entuziasm, ca a zilelor noastre, reprimata fiind – din acelasi motiv – de dictatorul roman personal si urmarita apoi, multa vreme, de cenzorii sai. Dupa ce a obtinut premiul I la concursul republican al tinerilor artisti din teatrele dramatice, stralucitul spectacol al premierei absolute, realizat de Lucian Pintilie in scenografia lui Paul Bortnovschi, cu Octavian Cotescu, Rodica Tapalaga, Valy Voiculescu, Rodica Suciu, Mimi Enceanu, Gheorghe Oprina, Dem. Furdui, Gheorghe Novac, Traian Petrut, a intrat in discutie. S-a organizat o executie publica, la 26 februarie 1963, sub egida Comitetului de stat pentru Cultura si arta. Din stenograma acestei sedinte reiese ca “au fost invitati conducatorii teatrului, actori, regizori, critici literari si dramaturgi si alte categorii de intelectuali care fac parte din publicul nostrum nou”. Ca unul care ma aflam in sala pot afirma ca erau prezenti multi nespectatori. Discutia pornea de la articolul aparut in Scanteia care face o analiza piesei, atrage atentia asupra unor defectiuni serioase, asupra teatrului, a regizorului, a juriului care a acordat premiul acestei piese”.

Dupa acea sedinta, oficialitatile au scos piesa din circulatie. Abia in 1979 este reluata la teatrul National din Targu Mures in regia lui Kincses Elemer.

Comments are closed.

Related Post

EpilogEpilog

Spectacolul “Epilog” de Stefan Caraman este montat pentru prima data la Teatrul National Radiofonic in regia lui Gavril Pinte in anul 1999. La Teatrul Urmuz, este pus in scena in