Războiul sovieto-britanic/ O poveste de necrezut

Citind zilele trecute o lucrare apărută în Marea Britanie la începutul anilor 80, despre mari greşeli petrecute de-a lungul istoriei, am dat peste o povestioară pe cât de hazlie, pe-atât de ciudată.

După toate aparenţele Marea Britanie şi Uniunea Sovietică s-au aflat în război timp de mai bine de un secol fără ca vreuna dintre părţi să realizeze acest lucru.

reenactment-shop-crimean-war-military-uniformCe s-a întâmplat de fapt?

În 1853 izbucnea Războiul Crimeei la care lua parte şi Marea Britanie alături de Franţa şi Imperiul Otoman. Adversară era Rusia Ţaristă. Nu voi insista asupra motivelor sau a desfăşurării ostilităţilor. Ceea ce e de reţinut este că ruşii au pierdut, iar războiul s-a încheiat cu Tratatul de Pace de la Paris din 1856 semnat de beligeranţi. Şi aici începe toată tărăşenia.

Atunci când au izbucnit luptele, regina Victoria a făcut declaraţia de război în numele Marii Britanii, Irlandei, Berwick upon – Tweed şi al tuturor dominioanelor britanice. Când s-a încheiat tratatul de pace, Berwick-ul nu a mai fost pomenit. Tehnic vorbind, oraşul Berwick a rămas în război.

Berwick- upon – Tweed

Berwick este un mic orăşel cu nimic mai special decât altele, situat la graniţa dintre Scoţia şi Anglia. Vreme de sue de ani acesta a aparţinut când uneia când alteia dintre cele două ţări. Până în 1482 când a intrat în posesia englezilor, orăşelul îşi schimbase stăpânitorul de 13 ori. Se pare însă că datorită acestei stări de incertitudine legată de apartenenţa sa, oraşul apărea în multe documente oficiale, de-a lungul secolelor, ca o entitate separată.

Povestea noastră spune că războiul sovieto-englez s-a terminat în anul 1966. Cei care au descoperit eroarea au fost sovieticii. Un oficial de la Moscova a fost trimis într-o vizită de prietenie la Berwick pentru a face pace. Primarul localităţii la acea dată, un anume Robert Knox, mulţumit că s-au încheiat 110 ani de conflict, i-ar fi spus cu această ocazie omologului său următoarele: “Transmite te rog poporului sovietic că în sfârşit pot dormi liniştiţi în paturile lor”.

În loc de post scriptum

E poate doar o poveste amuzantă cu un sâmbure de adevăr. Mai multe ziare britanice au publicat în 1966 mai multe versiuni ale acestei istorii. Unii istorici spun că e doar o scorneală şi că ultima dată când Berwick-ul a apărut menţionat într-un act oficial important  fusese în anul 1746.

Tags:

Related Post