În urmă cu niște ani, un reputat cronicar sportiv la o emisiune tv cu profil sportiv, a încercat să-și demonstreze vasta cultură înaintea telespectatorilor săi și în nu mai știu ce context a început să vorbească despre sabia lui Temistocle ce îi atârna nu știu cărui antrenor ori jucător deasupra capului. Cineva s-a gândit să îi reamintească că nu era vorba despre niciun Temistocle în povestea cu sabia, ci de un anume Damocles. Cronicarul sportiv a preferat însă să joace mai departe cartea eruditului replicând că știe el mai bine că doar : ”… am fost și noi latinisti”. Nu știu de ce am ținut minte acest episod din trecutul meu și de ce mă urmărește încă dar țin să fac puțină lumină în jurul expresiei “Sabia lu Damocles”, așa încât, dacă vă veți hotărî vreodată să o folosiți într-o conversație ca să vă impresionați amicii, să o faceți corect.
Cine a fost Damocles?
Povestea a ajuns la noi prin intermediul celebrului orator latin Marcus Tullius Cicero[1] care la rândul său o preluase dintr-o istorie a Siciliei, azi pierdută. Istoria petrecută în secolul IV i.Hr., spune că Damocles era un nobil curtean, aflat în slujba lui Dyonisos cel Bătrân din Siracussa (405-367 i.Hr.), adică în insula italiană Sicilia. Lingușitor din fire, ca orice om care voia să parvină, începu să îi spună tiranului că nu există fericire mai mare decât să stai pe tron. Suveranul l-a ascultat și apoi l-a invitat să participe la un banchet. Damocles a primit atunci toată cinstea și atenția de care se bucura un cârmuitor, fiind așezat chiar pe locul tiranului. Taman când acesta era mai absorbit de ceea ce i se întâmpla la ospăț, Dyonisos îi ceru să privească în sus. Ridicând privirea, Damocles observă că deasupra sa atârnată cu vârful în jos o sabie ascuțită prinsă de tavan doar de un fir de păr de cal.
Ce înseamnă expresia “Sabia lui Damocles”?
O sabie ce îți atârnă deasupra capului prinsă doar de un fir de păr simbolizează primejdia. Viața unui tiran este mereu în primejdie și nu este nici pe departe una fericită și lipsită de griji, aceasta e lecția pe care Dyonisos a vrut să i-o dea curteanului său. Așadar, Sabia lui Damocles simbolizează un pericol, o amenințare iminentă ce se poate concretiza oricând.
Biblografie
Enciclopedia Universală Britannica, Editura Litera, 2010, vol4
[1] Marcus Tullius Cicero redă acest episod în volumul V al lucrării sale Tusculanae disputatones