După ce am început să scriu despre arcuri (vezi aici și aici) m-am gândit că ar fi o idee foarte izbutită să scriu câte ceva despre cei mai tari arcași și să înșir câte o povestioară despre fiecare. Tot scotocind prin istorie am dat și peste o mulțime de capete încoronate rănite sau ucise de săgeți. Așa s-a născut gândul de a alcătui și un top al personalităților aflate în bătaia săgeții. Nu a fost însă un lucru foarte ușor pentru că regii nu prea aveau obiceiul de a se vârâ în luptă. Ce a ieșit din încercarea mea vedeți după cum urmează.
1 Harold rege saxon al Angliei
Harold al II-lea sau Harold Godwinson 1022-1066, a fost ultimul rege anglo-saxon. A avut insa o domnie extrem de scurta intre 5 ianuarie si 14 octombrie 1066. In batalia de Hastings din anul 1066 regele saxonilor lupta sa-si apere tinuturile de invadatorii normanzi. Epilogul este cunoscut. Normanzii condusi de Willhelm Cuceritorul (c. 1028 – 9 septembrie 1087) castiga lupta si reusesc sa cucereasca Marea Britanie. William ocupa curand si Londra si in decembrie, acelasi an, este incoronat la Westminster Abbey. Devenea primul rege normand al Angliei. Saxonii dispareau din istorie iar limba oficiala a tarii devenea franceza. Cu timpul, aceasta s-a amestecat cu limba bastinasilor si astfel a aparut limba engleza. In faimoasa tapiserie de la Bayeux lupta este descrisa cu lux de amanunte. Conform imaginii regele Harold este ranit grav de o sageata normanda care il loveste direct in ochi. Patru cavaleri inamici ajunsi in preajma sa reusesc sa-l ucida si sa-l cioparteasca in bucati. Soldatii sai sunt descumpaniti atunci cand vestea se raspandeste in randurile lor si batalia este definitiv pierduta. Daca Harold nu ar fi fost lovit de acea sageata, saxonii ar fi castigat poate lupta iar astazi limba cea mai raspandita in lume nu ar mai fi fost engleza. Exista insa si o teorie pornita de la un document de secol XII aflatla British Museum ce pune la indoiala varianta uciderii regelui in lupta.
2 William II rege al Angliei (cca. 1056 – 2 August 1100)
Era al treilea fiu al lui Willhelm Cuceritorul. Devenise rege al Angliei din 1087 insa puterea sa se intindea pe un teritoriu mult mai vast cuprinzand Scotia si Normandia. Istoria Angliei l-a retinut sub denumirea de William Rufus sau William cel Rosu. Probabil ca era mai rosu la fata pentru ca statea prea mult in soare ori poate ca era amator de licori bahice, nu stim. Moartea sa este insa controversata. Oficial, aceasta a survenit ca urmare a unui accident suferit la o banala partida de vanatoare. Sir Walter Tyrel este cel care dupa ce l-a sagetat pe rege s-a grabit sa fuga din tara. Cel mai castigat a fost fratele sau mai tanar, Henry aflat si el la acea vanatoare. Acesta s-a incoronat repede rege profitand de faptul ca William nu avea nici un urmas.
3 Richard Inima de Leu rege al Angliei 1189-1192
Este cunoscut pentru rolul jucat in cruciade dar si pentru aparitia sa in baladele si legendele despre Robin Hood fiind portretizat ca un personaj pozitiv. Richard pare sa fi murit tot din cauza unei sageti. In timpul luptelor duse in Franta , pe cand participa la asediul castelului Chalûs-Chabrol cavalerul francez Pierre Basile il raneste cu o sageata, ce e drept de arbaleta, refolosita dupa ce initial fusese trasa din tabara englezilor. Rana nu este mortala (e la umar) dar se infecteaza dupa extragerea varfului sagetii. Daca sageata era otravita? Probabil ca nu. Este posibil ca regele sa fi facut septicemie.
4 Sfantul Sebastian 256-287
Sfantul Sebastian traise la sfarsitul secolului III d. Hr. si detinuse importante functii publice (comandant al garzii pretoriene si senator) in timpul domniei imparatului Diocletian. Datorita apartenentei sale la crestinism si a faptului ca a convertit o multime de soldati, detinuti si oficialitati din Roma este condamnat la moarte prin sagetare. Sebastian supravietuieste insa miraculos sagetilor si este salvat de o anume Irene din Roma care ii vindeca ranile. Refacut, Sfantul Sebastian continua sa predice impotriva cruzimilor comise de imparat contra crestinilor. Diocletian a poruncit atunci sa fie ucis cu lovituri de ciomag si ciopartit. Corpul ii este apoi aruncat in canalizarea orasului dar este gasit si ingropat crestineste in locul in care azi se afla Basilica Sfantului Sebastian. Mai tarziu el avea sa fie adoptat ca simbol protector al arcasilor.
5 Edmund Martirul rege saxon al Angliei de est 841-869
In a doua jumatate a secolului al IX-lea pe teritoriul Angliei se formasera patru regate anglo-saxone. In partea de est stapanea acest rege Edmund despre care exista putine informatii pastrate in Cronica Anglo-saxona scrisa dupa moartea sa. Potrivit acesteia, in jurul anului 865, Anglia este invadata de o mare armata a vikingilor. Micul sau regat este cucerit iar regele capturat. Pentru ca a refuzat sa renunte la crestinism, Edmund este batut, legat de un copac si luat la tinta de arcasii danezi. Este apoi decapitat iar capul ii este azvarlit intr-o padure din apropiere. Legenda spune ca urletele unui lup ii atrag pe apropiatii sai ramasi in viata care ii gasesc capul. De aici si pana la al transforma pe defunct intr-un martir al crestinatatii nu mai este decat un pas, el devenind un fel de Sfantul Sebastian al englezilor.
6 Matei Corvin rege al Ungariei 1458 – 1490
Inca de la intemeierea sa, Moldova, dar si Tara Romaneasca s-au aflat sub tutela regalitatii maghiare. Momentul de afirmare al Munteniei a fost domnia lui Basarab I cand acesta i-a zdrobit pe maghiari la Posada (1330). Pentru Moldova, acest moment a venit ceva mai tarziu. In vremea lui Stefan cel Mare (1457-1504), Moldova a dus o politica externa extem de abila, prin care a incercat sa se mentina in relatii bune cu cei doi mari vecini apuseni: Ungaria si Polonia pentru a putea contracara astfel influenta crescanda in regiune a Imperiului Otoman. Stefan cel Mare a inteles ca nu poate lupta cu mai multi dusmani deodata. După ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia (sau Matei Corvin cum il numesc cartile noastre de istorie)l-a atacat pe Ștefan, din dorinta de a inscauna un alt pretendent fidel ambitiilor Ungariei. Si mai este un motiv important pentru care a avut loc acest conflict: controlul asupra portului Chilia pe care ungurii o controlau la jumatatea secolului al XV-lea. Intre cei doi a avut loc o confruntare militara, batalia de la Baia soldata cu o infrangere usturatoare pentru maghiari.
Cronicarul polon Ian Dlugosz (mai multe despre el aici) ne spune că regele Matei Corvin a fost rănit cu aceasta ocazie de trei săgeţi şi cu o lovitura de lance,
7 Ginghis Han conducator al Imperiului Mongol 1206-1227
Ginghis Han pe numele sau adevarat Temüügin, Тэмүүжин: „Întemeietorul“ a fost la un pas de moarte inainte ca numele sau sa ajunga celebru. Iata pe scurt ce s-a intamplat.
Jebe a fost un faimos general al lui Ginghis Han dar a ramas in istorie pentru o isprava in care si-a dovedit nu numai maiestria de arcas dar si curajul. Povestea spune ca cei doi s-au intalnit prima data ca adversari in timpul unei bataliii desfasurate in anul 1201. Atunci Ginghis Han a trecut pe langa moarte fiind lovit in gat de o sageata. Slavat de unul dintre subordonati pe nume Jelbe, conducatorul mongol isi ascunde rana pentru a nu-si demoraliza oamenii. La sfarsitul luptei castigate, bineinteles, i-a intrebat pe invinsi cine este cel responsabil pentru ranirea calului sau. Dintre prizonieri se ridica Zurgadai care marturiseste ca el a tras sageata si ca l-a nimerit chiar pe el si nu calul. Iar daca Ginghis Han vrea sa-l ucida pentru asta e alegerea lui dar daca va decide sa-l lase in viata, el, Zurgadai il va sluji cu credinta toata viata. Ginghis Han pretuia inainte de toate loialitatea, onestitatea si curajul asa ca l-a iertat. Zurgadai a primit numele de Jebe care in mongola inseamna si sageata.
8 Regele vizigot Theodoric 418-451
Vizigotii sunt un popor de origine germanica. In istorie isi fac aparitia in jurul anului 235 cand ajung pe teritoriul Daciei. Primiti ca foederati in Imperiul Roman de catre Honorius, acestia se vor asezain provincia Hispania. Rege al vizigotilor in secolul al V-lea. Theodoric a avut un rol important in victoria asupra hunilor lui Attila in Batalia de la Chalon (Campiile Catalaunice). In legatura cu moartea sa exista mai multe variante. Iordanes afirmă că Theodoric a fost lovit de o săgeată. Alte traduceri ale istoricului got vorbesc de o sulita mai degraba. Regele vizigot, ranit este aruncat de pe cal și zdrobit în picioare de propria sa cavalerie care avansa inspre tabara hunilor. Iordanes ne spune si o a doua varianta a povestii. Potrivit acesteia, Teodoric a fost ucis de lancea ostrogotului Andag, aflat in tabara hunilor. Povestea este insa putin plauzibila. Este posibil ca ea sa fi fost inventata deoarece Iordanes a servit ca notar fiului lui Andag, Gunthigis. In felul acesta ii sporea prestigiul acestuia.
9 Ötzi cca. 3300 i. Hr.
Probabil ca nu ati auzit de el. Ötzi este numele care se folosește pentru un om al ghețarilor găsit în Alpi în apropierea graniței dintre Austria și Italia în anul 1991. Cuvântul provine de la valea râului Ötz. Corpul perfect conservat in ghetar apartinea unui barbat de 1, 65 m inaltime cantarind 50 de kg in varsta de circa 45 de ani care a traiti in urma cu peste 5300 de ani. De ce l-am ales in aceasta lista? Pentru ca Ötzi este dovada palpabila a celei mai vechi crime comise vreodata, corpul sau fiind lovit de o sageata in umarul stang. Pierderea de sange dublata de temperatura scazuta au fost cauzele principale care i-au cauzat decesul.
10 Ioana d’Arc 6 ianuarie 1412 – 30 mai 1431
Supranumita si Fecioara din Orlean,s eroina Frantei nu are nevoie de nici o prezentare. Prezenta ei in randul armatei franceze ii insufleteste pe acestia sa lupte pentru ridicarea asediului asupra orasului si in final la alungarea englezilor. Conform legendei, la 29 aprilie, Ioana intră în oraș. La 7 mai 1429, fata constrânge șefii militari francezi, mai mult decât sceptici, să ordone asaltul unei noi fortificații care stopa accesul pe podul Loarei. Rănită la umăr de o săgeată, conduce, totuși, asaltul. Cu stindardul în mână, comandă soldaților să “spargă” fortăreața. Se supun și succesul nu întârzie să vină. A doua zi, englezii ridica asediul. Ce s-ar fi intamplat daca sageata ar fi ucis-o? Cu siguranta nimeni nu ar mai fi crezut ca este trimisa de divinitate sa salveze Franta si poate ca istoria continentului european ar fi fost alta.
Cine nu a intrat in top
Ahile, Alexandru Macedon, o gramada de chinezi japonezi si indieni pe care v-a trebui sa ma iertati ca nu-i mentionez, dar stiu prea putine despre trecutul lor.
Daca mai cunoasteti si alti eroi raniti sau ucisi de sageti nu ezitati sa-i treceti la catastif.
de Voicu Hetel
Foarte bine punctat.
Cred ca e destul de corect. Foarte bine punctat.
Lucruri foarte interesante despre istorie!