Cei doi lideri comunisti s-au intalnit de mai multe ori. In 1972, Fidel Castro a fost in vizita la Bucuresti, iar in 1973 Nicolae Ceausescu i-a intors vizita dictatorului cubanez efectuand o calatorie la Havana. Potrivit istoricilor Cristopher Andrew si Oleg Gordievschi, Romania si Cuba au fost implicate in operatiuni speciale, de trafic de droguri. In lucrarea lor intitulata: “KGB. Istoria secreta a operatiunilor secrete externe de la Lenin la Gorbaciov” se arata ca schimbul de vizite la cel mai inalt nivel avea in agenda si chestiuni legate de traficul de stupefiante.
In 28 iulie 1973 Nicolae Ceausescu il primeste intr-o vizita oficiala la Bucuresti pe Jean Bedel Bokassa, cel care avea sa se autointitulase imparat al republicii Centrafricane (decembrie 1977). Regimul sau instaurat in urma unei lovituri de stat militare din 1 ianuarie 1966 a fost marcat de numeroase crime si abuzuri.
O poveste picanta despre Bokassa este relatata de Pacepa in “Orizonturi Rosii”. Potrivit lui, Ceausescu a reusit sa-i trezeasca atentia dictatorului african cu o blonda superba vorbitoare de engleza si franceza, pe nume Gabriela Dramba. Dupa vizita de la Bucuresti, un ansamblu folcloric romanesc din care facea parte si Gabriela a ajuns in Bangui, capitala statului african. Atat de rau i-a picat cu tronc romanca lui Bokassa, incat a negociat cu Ceausescu conditiile pentru a o lua de nevasta. A urmat un mariaj fastuos care s-a incheiat in 1977 si despre care se stiu destul de putine. Este stiut ca a mai avut alte 16 neveste si 50 de copii. In 20 septembrie 1979 Jean-Bédel Bokassa a fost inlaturat in urma unei lovituri de stat orchestrate de francezi. Desi acuzat de o multime de nelegiuiri (chiar si canibalism), si cu toate ca a stat inchis o perioada, sunt destui cei care doresc reabilitarea sa.
Sosirea lui Ronald Reagan la Casa Alba in 1981 si politica sa lipsita de compromisuri la adresa comunismului si Uniunii Sovietice, l-au facut pe dictatorul roman sa creada ca poate imbunatati legaturile sale cu Statele Unite cunoscute fiind relatiile destul de reci dintre Moscova si Bucuresti. In 18-19 septembrie 1983 are loc vizita lui George Bush în România. Vicepreşedintele S.U.A. poartă convorbiri cu Nicolae. Ceauşescu, reactiile fiind favorabile tarii noastre. Declaratia fostului director al C.I.A. a fost ca regimul de la Bucuresti se poate baza pe sprijinul Washingtonului. Numai ca tonul americanilor avea sa se schimbe curand, cand in ’85 la Kremlin vine Mihail Gorbaciov cu planurile sale reformiste. In decembrie 1985 Secretarul de Stat al SUA George Schultz ameninta cu neacordarea Clauzei Natiunii celei mai Favorizate Romaniei in cazul in care nu vor interveni imbunatatiri majore in respectarea drepturilor omului.
de Voicu Hetel