O cronica a spectacolului Trei Farse dupa A.P. Cehov
“Urmuz” a spart gheata este un articol semnat de Florenta Andronache si aparut in ziarul tulcean “Delta” din ziua de luni 17 aprilie 2000.
Actorii si Cehov au ridicat sala in picioare
Stagiunea 1999-2000 a teatrului “Urmuz” s-a imbogatit joi, 13 aprilie cu o noua premiera. Dupa montarea piesei maziliene “Prostii sub clar de luna”, mai greu acceptata de public si chiar de critici, Centrul Artistic Judetean, prin regizorul Ion Dore si trupa de actori, a atacat dramaturgia rusa, prezentind “Trei farse” de A.P.Cehov, “Cerere in casatorie”, “Ursul” si “Jubileul” sunt trei farse scrise intr-un singur act care se integreaza perfect in complexitatea dramaturgiei cehoviene, caracterizata in primul rand prin detectarea curentilor de profunzime ai sufletului omenesc, pe conflictele latente sau ascunse si avand drept materie primordiala ratarea existentei.
La premiera de miercuri, actorii de la “Urmuz” au avut parte de o sala arhiplina, publicul, in mare parte, tanar, savurind spectacolul oferit, punctind nenumarate momente cu aplauze chemind ridicati in picioare, actorii la rampa, felicitindu-i si multumindu-le pentru prestatia din timpul spectacolului. Interpretarea a accentuat comicul “teatralizind” multe dintre scene, adaptindu-le astfel nevoii de defulare prin ras a publicului. La acest lucru a contribuit din plin si rolul personajului tablou interpretat de Voicu Hetel in “Ursul” cu inteligenta profitind si raspunzind la reactiile publicului.
Admirat de curand in rolul bufonului Feste din “A XII-a noapte”, Valentin Potrivitu a intrupat cu mare talent rolul tatalui preocupat sa scape de grija maritisului fetei, in “Cerere in casatorie”, alaturi de Rodica Bistriceanu si Vitalie Ursu, aflat in rolul pretendentului pragmatic, intr-una din zilele sale mai slabe. Personajul Luka, servitorul umil, credincios, dar slab de inger, din “Ursul” si cel al functionarului de banca constiincios si surmenat, Nicolaevici Hirin, din “Jubileul”, au entuziasmat publicul in interpretarea aceluiasi Valentin Potrivitu. Acelasi impact l-au generat si Voicu Hetel, in rolul lui Andrei Sipucin, un caz tipic de grandomanie ca revers al saraciei spirituale, Catalina Cristea intr-o interpretare de zile mari a ciudatei Merciutkina, din “Jubileul” si Veronica Gheorghe intr-o vaduva mai temperamentala decat si-ar fi imaginat-o Cehov, reusind alaturi de partenerul ei, Valentin Ghibaltovschi sa capteze atentia si simpatia publicului.
“Jubileul”, ultima piesa prezentata, a oferit in final, o scena apoteotica, in care personajele aflate in pragul nebuniei, au transmis in sala fiorul participarii directe, amestecindu-se pentru cateva momente identitatile si transferindu-se intr-o lume poate mai reala decat cea din care au evadat.
Felicitari, “Urmuz”!
Comments are closed.